Mladíka, ktorý plánoval sekerou zabiť spolužiakov i učiteľov, budú stíhať väzobne

Obvinený mladistvý z obce Mníšek nad Hnilcom (okres Gelnica), ktorý mal pripravovať vraždu viacerých spolužiakov a pedagógov v základnej škole, bude stíhaný väzobne. V stredu večer o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obhajca podal sťažnosť. Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

19.10.2022 10:14 , aktualizované: 20:13
debata (22)

„Dôvodom väzby je možná obava z úteku, ovplyvňovania svedkov alebo pokračovania v trestnej činnosti. Teda úteková, kolúzna a preventívna väzba," priblížila hovorkyňa. Sudca na neverejnom zasadnutí zamietol žiadosť obvineného o nahradenie väzby mediačným a probačným úradníkom, ako aj písomným sľubom.

„Proti uzneseniu o vzatí do väzby klient podal sťažnosť, ktorú bližšie odôvodníme po doručení písomného vyhotovenia uznesenia," uviedol obhajca Pavel Piovarčí. O sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Obvinený A. P. podľa obhajcu prezentoval pred sudcom „určitú ľútosť nad nevhodnosťou jeho správ a konania“.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na väzobné stíhanie na Špecializovaný trestný súd," potvrdila už skôr cez deň hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Podotkla, že vzhľadom na skutočnosť, že je obvinený mladistvou osobou, z hľadiska Trestného poriadku je potrebné osobitne dbať na jeho záujmy v súvislosti s ochranou osobných údajov. „Preto k veci v súčasnosti nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie,“ dodala.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala v piatok 14. októbra. Polícia priblížila, že čelí obvineniu z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Podľa medializovaných informácií chlapec prišiel do školy, ktorú navštevoval, so sekerou.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Špecializovaný trestný súd #NAKA #úkladná vražda