Heger: Tragédia na Zámockej ulici bola útokom na demokraciu, prijmeme opatrenia

Zavraždenie dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici v Bratislave bolo útokom na slobodnú, demokratickú spoločnosť, ktorá rešpektuje rôznorodosť. Po stredajšom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), ktorý poradný orgán zvolal práve v súvislosti s opatreniami, ktoré majú posilniť prevenciu i ochranu pred extrémizmom.

19.10.2022 11:08
debata (17)

Heger pripomenul, že cieľom strelca zo Zámockej ulice neboli len príslušníci LGBTI+ komunity, ale takisto členovia židovskej komunity i politici, pričom motívom útokov bolo rozvrátiť demokraciu a destabilizovať štát. „Potrebujem riešiť posilnenie policajného zboru o desiatky expertov na počítačovú kriminalitu, materiálno-technické vybavenie na odhaľovanie takýchto hrozieb, potrebujeme zintenzívniť spoluprácu s mobilnými operátormi, výchovu na školách a samozrejme aj posilniť práva LGBTI+ komunity,“ uviedol.

Deklaroval, že na pôde EÚ chce takisto iniciovať väčšiu pozornosť regulácii sociálnych sietí v prípade šírenia extrémistických prejavov. "Sú v tom značné rezervy, ukazuje sa, že doterajšie kroky sú často bezzubé,“ uviedol.

VIDEO: Zbabelá poprava na Zámockej. Juraj K. vraždil od chrbta
Video

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) nechcel konkretizovať mená politikov, ktorí boli v zozname cieľov útočníka, uistil však, že boli v tomto prípade prijaté príslušné opatrenia. Vzhľadom na to, že jedným z cieľov mal byť priamo premiér Heger, opatrenia zabezpečujúce adekvátnu ochranu sa týkajú aj jeho. Policajný prezident Štefan Hamran ubezpečil, že premiér má primeranú ochranu korešpondujúcu s jeho funkciou.

Hamran priblížil, že chce posilniť personál na špecializovaných útvaroch, ktorý sa venuje boju proti terorizmu a extrémizmu. Môžu tak eliminovať podobné útoky, ako boli v Bratislave. Zdôraznil aj posilnenie kapacity oddelenia na počítačovú kriminalitu a zintenzívnenie medzinárodnej kooperácie. „Príkladom efektivity takejto spolupráce je už medializovaný prípad zadržania pravicového extrémistu skrývajúceho sa pod prezývkou Slovakbro,“ upozornil.

pochod Čítajte viac Hamran: Primárnym cieľom Krajčíka bol Heger. V hľadáčiku mal aj iných politikov

Európske špeciálne jednotky sa podľa Hamrana zhodli, že je potrebné investovať do operatívy a do spravodajských aktivít. Dôvodom je, aby útoky stihli zachytiť v štádiu prípravy. Zároveň predpokladá, že do dvoch týždňov predloží na vládu materiál, ktorý posunie policajný zbor do 21. storočia.

VIDEO: Coming out v priamom prenose a tvrdá reakcia moderátora ta3 na streľbu na Zámockej
Video

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) priblížil, že vojenské spravodajstvo monitoruje viac skupín na Slovensku, ktoré majú prepojenie na bývalých príslušníkov ozbrojených síl alebo na radikalizované skupiny. „Postupne so Slovenskou informačnou službou a Policajným zborom SR budeme tieto veci ďalej odstupovať tak, aby sme urobili konkrétne aktivity a predišli ďalším ohavným skutkom,“ povedal. Upozornil tiež, že je potrebné, aby sa politici zdržali radikálnych prejavov, či už voči politikom, LGBTI+ skupine, voči Židom, či proti lekárom a vedcom.

Minister školstva Ján Horecký povedal, že tragická dvojnásobná vražda doľahla na študentov, a preto boli okamžité pripravené kroky, ako je krízový intervenčný tím, ktorý bol prítomný na dotknutej škole. Poznamenal, že na priamo riadených organizáciách rezortu školstva sú k dispozícii napríklad webináre či rôzne usmernenia, ako postupovať v takýto prípadoch. Poukázal aj na inkluzívne dovybavenie škôl.

VIDEO: Plačúca Cigániková Gyimesimu o vraždách: My za to môžeme, vy viac ako ja
Video

V stredu 12. októbra zastrelil pred bratislavským LGBTI podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave páchateľ dvoch ľudí a jednu osobu zranil. Motívom útoku bola nenávisť k homosexuálom, strelec svoje obete nepoznal. Podľa doterajších informácií bol páchateľom študent gymnázia pre mimoriadne nadaných žiakov Juraj K. z Bratislavy, ktorý následne po útoku spáchal samovraždu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #streľba na Zámockej