Uspel vďaka opozícii. Novým podpredsedom parlamentu sa stal Pčolinský

Poslanci Národnej rady v tajnom hlasovaní zvolili za podpredsedu parlamentu Petra Pčolinského zo Sme rodina.

19.10.2022 18:34 , aktualizované: 18:57
Peter Pčolinský Foto:
Peter Pčolinský
debata (13)

Pčolinský získal 85 zo 101 platných hlasov. Proti boli šiesti, zdržalo sa desať poslancov, 47 poslancov neodovzdalo hlasovacie lístky. Na zvolenie podpredsedu parlamentu bolo potrebných aspoň 76 hlasov.

Pčolinský uspel aj vďaka hlasom opozície respektíve nezaradených poslancov. Trojlístok OĽANO (47), Sme rodina (20) a Za ľudí (4) majú dovedna 71 mandátov. SaS, ktorá disponuje 21 hlasmi, sa na tajnej voľbe nezúčastnila. Dôvodom postoja strany je, že odmieta zákulisné hry pri voľbe podpredsedu NR SR.

Pôvodne sa mohli poslanci vo voľbe do funkcie podpredsedu parlamentu rozhodnúť medzi dvoma kandidátmi, no nezaradený poslanec Filip Kuffa (Život-NS) stiahol svoj návrh na zvolenie nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu (Život-NS).

V parlamente boli pred hlasovaním voľné dve pozície podpredsedu snemovne. Jeden post sa uvoľnil po odchode Milana Laurenčíka (SaS), ktorý ako náhradník uvoľnil v pléne miesto ministrom zo SaS po ich odchode z vlády. Druhý post sa uvoľnil ešte minulý rok po tom, ako sa funkcie vzdal Juraj Šeliga (nezaradený).

nr sr, parlament Čítajte viac SaS sa nezúčastní na voľbe podpredsedu parlamentu
13 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Peter Pčolinský