Riaditeľ ústavu vo Vyšných Hágoch po kritike zamestnancov odstúpil z funkcie

Novovymenovaný riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Lukáš Kokorák vo štvrtok ráno odstúpil z funkcie, do ktorej ho menoval minister zdravotníctva začiatkom októbra po výberovom konaní. Zamestnanci s jeho menovaním neboli spokojní. Jeho odstúpenie žiadali aj petíciou, ktorú podpísalo 90 percent zo 430 zamestnancov ústavu.

20.10.2022 10:21 , aktualizované: 15:38
Vyšné hágy, ústav Foto:
Lukáš Kokorák
debata (1)

„Ráno nám poslal oficiálny mail, že dnešným dňom končí a dočasné poverenie dostal Slavko Rodák, ktorý bol pred ním riaditeľom. Myslím si, že správne zvážil situáciu, pretože vysoko prevažovali jeho ambície nad jeho schopnosťami," uviedol Peter Šterbák, terajší primár z Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny ústavu, ktorý bol po odvolaní dlhoročného riaditeľa Jozefa Poráča dočasne poverený vedením ústavu. Za ním nastúpil do funkcie práve Slavko Rodák. Ten však neuspel vo výberovom konaní, ktorého sa zúčastnil ako druhý kandidát spolu s Lukášom Kokorákom.

„Ministerstvo zdravotníctva sa oficiálne vyjadrí k situácii v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch v piatok (21. 10.) po stretnutí vedenia rezortu so zamestnancami,“ uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku k odstúpeniu L. Kokoráka.

Lukáš Kokorák od nástupu do funkcie so zamestnancami nekomunikoval. Do ústavu prišiel vo večerných hodinách a hneď chcel mať k dispozícii spisy personálneho a právneho oddelenia.

Nový riaditeľ bol od svojho nástupu zatvorený vo svojej kancelárii a s nikým nekomunikoval. „Takto riadi tento ústav ako úspešný kandidát, keďže o odborníkovi sa hovoriť veľmi nedá, pretože nikdy nevykonával manažérsku funkciu. Doteraz sme stále mali komunikatívneho riaditeľa, ale tento pán vybratý ministerstvom si zvolil stratégiu izolácie,“ uviedol pre Pravdu primár Šterbák po nástupe Kokoráka do funkcie. Podľa našich informácií Kokorák riadil tri roky chirurgické pracovisko v Levoči ako primár a nikdy nebol ani v námestníckej funkcii.

Vyšné Hágy Čítajte viac V ústave vo Vyšných Hágoch vládne strach a panika. Nový riaditeľ nekomunikuje

Vratké posty

Situáciu sleduje aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Podľa predsedu Antona Szalaya sa zamestnanci na odborový zväz neobrátili a riešia si to po vlastnej línii. „Stojíme za zamestnancami tohto zariadenia a vyjadrujeme presvedčenie, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský túto situáciu, ktorá tam vznikla, bude riešiť," hovorí.

K dôvodom, prečo bol odvolaný pôvodný riaditeľ ústavu Jozef Poráč, ktorý bol vo funkcii 15 rokov, sa vyjadriť nevedel. „Je to v réžii ministerstva, keďže je to ich podriadená organizácia. My do toho nemôžeme nijako zasahovať. S predchádzajúcim riaditeľom som sa stretol, keď som bol na schôdzi zamestnancov vo Vyšných Hágoch. Vnímal som tam celkovo zhodu, všetko tam fungovalo. Robia sa tam výkony pre pacientov a vnímali sme, že je tam všetko v poriadku. Neviem, prečo sa minister rozhodol ho odvolať."

Szalay doplnil, že odborový zväz celoplošne a dlhodobo negatívne vníma, že sa menia posty manažérov zdravotníckych zariadení na základe politickej príslušnosti k jednotlivým stranám. „Či to bol aj v tomto prípade tento dôvod, neviem, ale čo sledujem, pripomína mi to situáciu nemocnice v Poprade, kde tiež musel skončiť po voľbách ešte za ministra Mareka Krajčiho (OĽaNO) riaditeľ. Ministrom vymenovaný riaditeľ vo Vyšných Hágoch ani podľa mňa nie je dobrý manažér a nemá ani skúsenosti, aby tento ústav viedol. A takéto prešľapy sa diali aj v iných zdravotníckych zariadeniach. Po každých voľbách je táto manažérska funkcia veľmi nestabilná. Veď len spomeňme Národný ústav detských chorôb v Bratislave, kde bol do funkcie menovaný lesný inžinier."

Zlyhanie ministerstva

Lekár, poslanec a člen zdravotníckeho výboru parlamentu Richard Raši (Hlas) skonštatoval, že bývalý riaditeľ Poráč bol vo funkcii počas štyroch vlád, či už opozičných alebo koaličných. „Bol to skvelý manažér, špecializovaný ústav riadil dobre, mal dobré hospodárske výsledky a aj zamestnanci s ním boli spokojní. Aj po ňom menovaný Slavko Rodák je uznávaný manažér, čo dokázal pri riadení nemocnice vo Svidníku. Pokiaľ viem, má aj podporu zamestnancov ústavu. Potom mne z úplne neznámych dôvodov dali do funkcie človeka, z ktorého boli všetci sklamaní a ako som sa dozvedel, bol poznačený iba neschopnosťou. Toto je podľa mňa zo strany ministerstva úplne neprofesionálny ťah. Nepoznám takú nemocnicu, kde sa pod odvolanie manažéra podpíše 90 percent zamestnancov," konštatuje Raši, podľa ktorého je to zlyhanie nominácie zo strany ministerstva, ktoré sa už počas tejto vlády zopakovalo už viackrát.

„Chvalabohu, že vymenovaný riaditeľ dal výpoveď, lebo by svojou prítomnosťou tento vysokošpeciali­zovaný ústav, ktorý nemá alternatívu na Slovensku, jednoducho ohrozil. V takej vypätej situácii, aká je v zdravotníctve, by si mal minister zdravotníctva naozaj dávať pozor, aké nominácie robí. Máme tu výpovede lekárov, sestier, nervóznych záchranárov… Teraz je potrebné situáciu upokojovať a nie nevhodnými nomináciami rozpútavať oheň," dodal R. Raši.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vyšné Hágy