Lipšic chce odpočúvať telefóny aj bez súhlasu súdu

Odpočúvanie občanov bez súhlasu súdu? Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic si myslí, že je to potrebné. Argumentuje práve prípadom útoku pred barom Tepláreň, kde strelca síce polícia rýchlo identifikovala, ale vypátrať sa im ho podarilo, až keď bol mŕtvy.

20.10.2022 15:13 , aktualizované: 18:18
Daniel Lipšic Foto: ,
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic počas tlačovej konferencie k streľbe na Zámockej ulici v Bratislave.
debata (87)
VIDEO: Daniel Lipšic navrhol poslancom možnosť odpočúvania telefónov políciou v špeciálnych prípadoch bez príkazu sudcu alebo prokurátora
Video

„Určite by bolo dobré v Trestnom poriadku chce upraviť situáciu, aby polícia mohla začať v takýchto situáciách začať odpočúvanie telefónu aj bez príkazu sudcu alebo prokurátora,“ povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na ústavnoprávnom výbore Národnej rady, kde odprezentoval aj Správu o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2021.

Vysvetlil, že získanie súhlasu súdu totiž trvá štandardne aj niekoľko hodín. Treba ísť na prokuratúru, zobrať administratívu, pripraviť tlačivá a následne ich poslať súdu. Sudca navyše tiež potrebuje čas oboznámiť sa s obsahovou a formálnou stránkou návrhu.

V súčasnosti sú podľa Lipšica skôr snahy okliešťovať právomoci polície v prospech ochrany súkromia občanov. „Keď to budeme robiť, v prípade takéhoto incidentu nebudú mať orgány činné v trestnom konaní nástroje, aby mohli konať rýchlejšie a efektívnejšie,“ varoval.

Súd by mohol podľa neho dodať v takýchto výnimočných prípadoch súhlas aj dodatočne. „Policajný zbor by mal mať v situáciách, keď hrozí bezprostredné riziko, možnosť ísť do použitia informačno-technických prostriedkov aj bez príkazu sudcu, ktorý by bol urobený dodatočne,“ vysvetlil Lipšic.

Polícia: Možnosť odpočúvať telefón bez príkazu sudcu by bola prínosom

Možnosť odpočúvať telefón bez príkazu sudcu v bezodkladných prípadoch by bola pre políciu prínosom. „Ak má polícia včasne a účinne zasiahnuť proti páchateľom podozrivým z trestnej činnosti, je takáto zmena nevyhnutná,“ uviedla to pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Dodala, že návrh zmeny je súčasťou pripravovanej novely Trestného poriadku.

Policajný zbor podľa nej už v marci na Ministerstve spravodlivosti SR navrhol, aby polícia v bezodkladných prípadoch mohla začať odpočúvať telefón vrátane jeho lokalizácie aj bez predchádzajúceho príkazu sudcu alebo prokurátora. „Sudca pre prípravne konanie by musel do 24 hodín od začatia odpočúvania na základe návrhu prokurátora takýto postup schváliť. V opačnom prípade by muselo byť odpočúvanie zastavené a získané záznamy zničené,“ doplnila.

Polícia postup zdôvodňovala tým, aby mala čo najkratší reakčný čas a mohla ihneď konať. „Ministerstvo spravodlivosti SR sa s návrhom stotožnilo a uvedený návrh bol zapracovaný do pripravovanej novely Trestného poriadku, ktorý je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní,“ dodala Bárdyová.

krajčík zámocká Čítajte viac Otec vraha zo Zámockej prvýkrát prehovoril u Kotlebu: Skutok podľa neho spáchal niekto iný

K teroristickému útoku na Zámockej ulici v Bratislave došlo v stredu večer krátko po 19.00. Pred barom Tepláreň, ktorý navštevovala zväčša LGBTI komunita, ostali dvaja mŕtvi – Juraj V. z Prievidze († 27) a Matúš H. z okolia Dunajskej Stredy († 23), Radka T. (28) bol so strelným poranením nohy prevezená do nemocnice.

Strelec, 19 – ročný Juraj Krajčík, čakal pred barom podľa videozáznamu už krátko po šiestej. Keď trojica vyšla z baru na ulicu, začal na nich chladnokrvne zozadu strieľať. Potom sa vrátil domov do bratislavského Ružinova, kde nechal krátku strelnú zbraň kalibru 45 mm s laserovým zameriavaním použitú pri útoku a vymenil si ju za inú, ktorou si pravdepodobne nadránom vzal život strelou do hlavy.

Vrah Juraj K. Čítajte viac Riaditeľka školy o vrahovi Krajčíkovi: Prišiel ako ťažko šikanovaný žiak, venovali sa mu dvaja psychológovia

Aj keď sa páchateľa podarilo stotožniť zhruba o pol jedenástej, jeho telo našiel náhodný okoloidúci až skoro ráno pri ulici Jaskov rad pod Kramármi. Už krátko po útoku začal Juraj verejne prispievať na sociálne siete. „Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?“ napísal po čine.

Ešte niekoľko hodín predtým zverejnil aj svoj neonacistický pamflet s názvom „Volanie do zbrane“, ktorý sa začína slovami „za všetko môžu Židia“. Je plný antisemitských, rasistických, homofóbnych a celkovo nenávistných odkazov, a autor v ňom aj priamo vyzýva k ďalšiemu násiliu voči príslušníkom rôznych menšín.

Vyšetrovateľa pôvodne začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu. V pondelok bola právna kvalifikácia zmenená na teroristický čin – obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy spáchaný z osobitného motívu a to z nenávisti voči skupine osôb a jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú sexuálnu orientáciu.

Adam Šumichrast Čítajte aj Vražda na Zámockej: terorizmom za belošskú nadradenosť

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #polícia SR #streľba na Zámockej