Kollár sa za svoj homofóbny výrok ospravedlniť nemieni. Pokrytecké, tvrdí Sulík

Predseda parlamentu Boris Kollár odmietol odsúdiť vlastný výrok, v ktorým v súvislosti s LGBTI komunitou hovoril o úchylákoch patriacich do ústavu. V tomto kontexte sa jeho vyjadrenie sústrasti k pozostalým a rodinám obetí nedávneho teroristického činu namiereného proti tejto komunite nedá brať vážne, reagoval Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

23.10.2022 16:23
kollár Foto:
Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).
debata (221)

„Oni patria do ústavu, a nie na ulicu. Vždy to boli úchyláci a nemali tú diagnózu nikdy vylúčiť,“ napísal Kollár v roku 2017 na adresu LGBTI ľudí k fotografii, na ktorej sú muži v obojkoch. „Nie, nechcem sa ospravedlniť. Sú to moje slová a plne si za nimi stojím,“ povedal v nedeľnej v diskusii televízie Markíza Na telo.

Predseda parlamentu tvrdí, že v svojom statuse narážal len na konkrétnych ľudí z priloženej fotografie. Kollár tiež zdôrazňoval, že by takéto slová použil aj v prípade, že by išlo ľudí o heterosexuálnou orientáciou. Vadí mu vraj, keď sa táto téma rieši verejne. Sám Kollár sa ale v minulosti už ako politik zviditeľnil sexuálne ladenými správami s mladým dievčaťom či trans ženou.

Svoj výrok o úchylákoch ani v tomto kontexte ale za pokrytecký nepovažuje. „Ja som nič neťahal na ulicu,“ argumentoval líder Sme rodina a predseda parlamentu. Iného názoru bol jeho spoludiskutujúci a v lete ešte koaličný partner Richard Sulík. „Bolo to pokrytecké a extrémne,“ poznamenal líder SaS. „Úchylná nie je homosexualita,“ zdôraznil.

za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite, streľba na zámockej Čítajte viac Nemaľujme menšinám na čelo terč. Ich zrovnoprávnenie môže priniesť zlom, upozorňujú experti

Za tento výrok bol Kollár aj nominovaný do ankety o najhomofóbnejší výrok roka 2017. V hlasovaní, do ktorého sa mohol zapojiť ktokoľvek, ho ale predbehli kňaz Marián Kuffa a vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko.

Anketu o anticenu Homofób roka vyhlasuje Inštitút ľudských práv už od roku 2012. Robí tak pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Výskumy totiž podľa inštitútu dlhodobo ukazujú, že medializované výroky hrajú dôležitú úlohu vo vnímaní menšín spoločnosťou. Tvoria a utvrdzujú rôzne škodlivé streotypy, ktoré vedú k diskriminácií a porušovaniu ľudských práv.

NAKA Čítajte viac NAKA obvinila dvoch mladíkov. Jedného pre podozrenie z účasti na terorizme, druhý schvaľoval útok na Zámockej

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher pripomenul, že homofóbia je termín, ktorý sa dá používať rovnakým spôsobom ako rasizmus alebo antisemitizmus. Označuje nenávisť, stereotypizáciu, alebo šírenie negatívnych konotácií voči ľuďom s inou ako heterosexuálnou orientáciou.

Kollár len pred pár dňami hovoril o nenávistnom správaní ako neprijateľnom. „Odsudzujem včerajšiu dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek,“ napísal 13. októbra na sociálnu sieť, kde tiež pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovil úprimnú sústrasť.

Polícia / Streľba / Zámocká ulica / Čítajte viac Streľba v centre Bratislavy si vyžiadala dve obete, páchateľ je mŕtvy

„Ukazuje sa, že pán Kollár nie je schopný sebareflexie a žiadnym spôsobom sa nepoučil z toho, čo sa stalo. Tým pádom sa nedá brať vážne ani jeho vyjadrenie sústrasti, keďže to nemá žiadny dosah na zmenu jeho postojov. To jeho vyjadrenie solidarity po teroristickom čine sa tak ukazuje len ako prázdne slová,“ reagoval Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Martin Macko #Iniciatíva Inakosť #streľba na Zámockej #LGBTI+