Pokračovanie článku: Polaček: Stačilo by, keby nám štát viac dôveroval

Áut je veľa a samosprávy sa snažia dostať ľudí do MHD. Košiciam sa v tejto oblasti nedarí. Prečo?

Mojím cieľom je ekologickejšia, kvalitnejšia a efektívnejšia verejná doprava. Jednou z hlavných priorít aktualizovanej stratégie je rozvoj MHD. Vybudovaním nových električkových tratí ju chceme spraviť omnoho ekologickejšou. K jej zatraktívneniu určite pomôže rozšírenie na hlavných dopravných tepnách v meste a vybudovanie BUS pruhov v jednotlivých mestských častiach. Veríme, že tak z MHD spravíme vhodnú alternatívu k autám.

voľby nemecko Čítajte viac Spojené voľby prepisujú históriu. Noví lídri regiónov nastavia zrkadlo aj parlamentu

Ministerka Veronika Remišová označila Košice ako druhé najhoršie mesto Slovenska v čerpaní financií z Integrovaného regionálneho operačného programu. Prečo?

Mesto funguje v tejto oblasti veľmi efektívne. Nesúhlasím s vyjadrením pani ministerky, reagovali sme na každú dostupnú výzvu, kde sme mohli byť oprávneným žiadateľom, vo väčšine prípadov sme boli úspešní. V tomto volebnom období sme získali viac ako 80 miliónov eur, ktoré sa v čerpaní prejavia po realizácii projektov na budúci rok. Zároveň sme podali ešte ďalšie žiadosti za osem miliónov eur. Ešte efektívnejšie čerpanie eurofondov je skôr otázkou pre jednotlivé riadiace orgány. Do budúcnosti to vidíme optimisticky. Som presvedčený, že sem pritečie ešte viac peňazí z eurofondov.

Pravidelnou témou kampane sú rozbité cesty a chodníky. Občania už dlhé roky vnímajú len sľuby. Zmení sa niečo?

Zlepšovanie kvality ciest a chodníkov je mojou prioritou už dlhodobo. Máme v nich obrovský modernizačný dlh, ktorý treba poctivo a systematicky znižovať. Košice tento rok investujú do opráv a rekonštrukcií cestnej infraštruktúry až 10 miliónov eur z vlastných zdrojov a dodávateľských úverov. Pôjde o investície na vyše 60 uliciach v meste. Nielen do ciest a chodníkov, ale aj do schodísk, do odvodňovacích žľabov a do kanálov. Náš cieľ je jasný – skvalitniť dopravnú infraštruktúru v celom meste a zvýšiť tak komfort a bezpečnosť Košičanov na cestách.

Kandidáti na primátora - Košice
Jaroslav Džunko (71), vynálezca, Strana...
+6Jozef Karabin (43), starosta mestskej časti...

Rómovia, bezdomovci, žobráci, nelegálne osady. Ako by ste chceli riešiť tento problém?

Mesto sa snaží v rámci svojich možností a kompetencií vytvárať dôstojné podmienky pre život každého obyvateľa. Máme zmapované problémové lokality, kladieme veľký dôraz aj na terénnu sociálnu prácu, kde sme mohli prijať ďalších ľudí, ktorých mzdy sú hradené aj z europrojektov. Tento problém sa zrejme nebude dať nikdy vyriešiť na 100 percent. V rámci možností mesta robíme v maximálne možnej miere, čo sa dá. Čo ma mimoriadne teší, je to, že sídlisko Luník IX sa aj vďaka spoločnému úsiliu pána starostu Marcela Šaňu a vedenia mesta výrazne skrášlilo a stalo sa lepším miestom pre život jeho obyvateľov.

O 22 košických mestských častiach sa toho už popísalo veľa. Ľudia hovoria, že sú zbytočné.

Mestské časti nás stoja už takmer 20 miliónov eur. Je to dosť peňazí na to, aby sa využili efektívnejšie. Aj z prieskumov vychádza, že ľudia chápu, že máme veľa mestských častí, ale nevedia si predstaviť zrušenie tej svojej. Myslím, že sú odkázané na prirodzený zánik, ktorý bude súvisieť s postupným zavedením personalizovaných elektronických služieb, ktoré mesto pripravuje. A v deň, kedy sa začnú využívať naplno, územné členenie sa stane nevýznamným, lebo si občania všetko vybavia takpovediac cez mobil.

debata kosice primatori Čítajte viac Parkovanie i nový investor sú výzvou pre Košice

Ak by ste mali prísľub stopercentného splnenia, o aké tri veci by ste požiadali štát, aby sa Košičanom lepšie žilo?

Som realista. Za posledné štyri roky štát samosprávam skôr bral, ako dával. Nie štát, ale mestá zachraňovali ľudí počas pandémie covidu, nie štát, ale mestá pomáhali Ukrajincom utekajúcim pred vojnou, nie štát, ale mestá musia teraz na úkor investícií šetriť na elektrickú energiu. Stačilo by, keby nám štát viac dôveroval.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #Košice #jaroslav polaček #spojené voľby 2022