V kauze vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa čítajú výpovede Petra Tótha

Na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorá je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. Konkrétne sa súd zaoberá čítaním výpovedí z prípravného konania svedka Petra Tótha. Toho ešte v septembri na súd predviedla polícia, vypovedať však odmietol.

24.10.2022 10:09 , aktualizované: 14:20
debata (4)

Jedna z výpovedí Tótha sa týkala skutku prípravy vrážd prokurátorov. Podľa svedka sa obžalovaný Marian Kočner vyjadroval „s veľkou nenávisťou" o vtedajšom prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Marošovi Žilinkovi. Rovnako negatívne sa podľa neho vyjadroval aj o Danielovi Lipšicovi v dobe, keď bol ešte advokátom. „Vyjadroval sa o ňom ako o Lipsteinovi," povedal svedok. Tóth tiež potvrdil, že bol poverený sledovaním Lipšica za účelom získania kompromitujúcich informácií.

VIDEO: Tóth v kauze Kuciak odmietol vypovedať. Takto utekal zo súdu
Video

V ďalšej svojej výpovedi bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth uviedol, že Marian K. sa v istom čase stotožnil s názorom, že „vražda môže byť spôsob riešenia problémov". Zároveň zopakoval tvrdenie, že mu obžalovaný počas dovolenky v roku 2017 povedal, že keby bol zavraždený napríklad jeden novinár, „bol by pokoj". Pokiaľ ide o Jána Kuciaka, Kočner bol podľa Tótha presvedčený, že píše na niekoho objednávku.

Obžalovaný Marian Kočner v rámci svojho vyjadrenia k vykonanému dokazovaniu poukazoval na rozpory vo výpovediach Petra Tótha. Tie podľa neho dokazujú, že je nedôveryhodný svedok. Pojednávanie bude pokračovať ďalším dokazovaním v utorok 25. októbra.

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol. ŠTS tak prípad opätovne prejednáva od apríla tohto roka.

Peter Tóth Čítajte viac Tótha predviedli policajti. V kauze Kuciak odmietol vypovedať a zo súdu doslova utekal

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič. Tomáš Szabó, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia, v kauze prípravy vrážd priznal vinu a bol vylúčený na samostatné konanie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka