Szabó za prípravu vrážd prokurátorov doživotie nedostal. Prokurátor: Prevážila nádej

Špecializovaný trestný súd Tomášovi Szabóovi za prípravu vrážd prokurátorov neuložil žiadny trest, Szabó v utorok na súde predložil zoznam listovej korešpondencie poškodeným, ktorým sa ospravedlnil.

25.10.2022 07:50 , aktualizované: 13:51
Tomáš Szabó Foto: ,
Obžalovaný Tomáš Szabó na ŠTS v Pezinku 25. októbra 2022.
debata (8)

Súd sa stotožnil aj s návrhmi samotného Szabóa ako aj prokurátora, podľa ktorých je už aktuálny 25-ročný trest za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára dostačujúci. Prokurátor pri tom poukázal aj na priznanie a ľútosť obžalovaného.

„Obžalovaný Szabó je vinný, že za finančnú odplatu prijal požiadavku na fyzickú likvidáciu poškodených, pričom k pokusu ani dokonaniu skutku nedošlo. Súd upúšťa od uloženia súhrnného trestu,“ vyhlásila predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Ak by súd návrh prokurátora a obžalovaného neprijal, musel by Szabóovi uložiť doživotný trest.

Doteraz bezproblémový

Video

Keďže Szabó sa už ku skutkom priznal, v prípade sa už nevykonávalo žiadne dokazovanie viny ani výsluchy. Prokurátor Matúš Harkabus ale chcel, aby Szabó ešte raz vypovedal o svojej vine.

„Som vinný, svoje konanie ľutujem, v ostatných aj v tomto prípade. Je mi to úprimne ľúto,“ vyhlásil pred súdom Tomáš Szabó.

Szabó si svoj 25-ročný trest odpykáva v ústave na výkon trest v Ružomberku.

V ružomberskej väznici Szabó nemal žiadne problémy. Pracuje, podľa vlastných slov kvôli schopnosti splácať nároky poškodených, a vo voľnom čase číta, cvičí fitness a hra stolný tenis.

Resocializácie nie je vylúčená

Po hodine pristúpil súd k záverečným rečiam a návrhom. Prokurátor navrhol Szabóa uznať vinným ale neukladať mu už žiadny ďalší trest.

Video

„Neexistuje dostatočný podklad pre konštatovanie súdu, že náprava obžalovaného je beznádejne. Z týchto dôvodov navrhujem upustil od uloženia súhrnného trestu,“ vyhlásil prokurátor.

Szabóova resocializácia podľa prokurátora nie je vylúčená a ocenil aj priznanie viny a ľútosť, ktorú Szabó vyjadril. Vníma ich síce ako úprimné, prišli však podľa neho neskoro.

Prokurátor: Prevážila nádej

„Rozhodnutie súdu považujeme za zákonné a správne. Vzdali sme sa práva na podanie odvolania. Súd upustil od uloženia súhrnného trestu, s čím je môj klient spokojný," povedala obhajkyňa Szabóa Ivana Kochanská. Dodala, že jej klient je ochotný spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní aj v iných prípadoch.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Matúša Harkabusa síce boli splnené niektoré podmienky pre zvýšenie trestu na doživotie, ale prevážila nádej na nápravu Szabóa. Za jednu z dôležitých okolností považuje to, že Szabó priznal v utorok vinu aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Ja si skutočne myslím, že to úprimne ľutuje,“ vyhlásil Harkabus.

VIDEO: Príchod Tomáša Szabóa na Špecializovaný trestný súd.

Video

Svedok vie o príprave vrážd len z médií

Na súde dnes vypovedalo viacero svedkov. Jeden z nich uviedol, že obžalovaných pozná len z médií a o skutkoch, ktoré sú predmetom obžaloby, počul tiež len z médií.

Svedok pracoval na prelome rokov 2017 a 2018 na benzínovej pumpe v Zelenči pri Trnave. Dôvod jeho výsluch tak súvisí s tým, že na predmetnej pumpe malo prísť k stretnutiu zameranému na prípravu vrážd prokurátorov. Svedok potvrdil, že od januára do apríla 2018 čerpacia stanica prechádzala rekonštrukciou a fungovala v obmedzenom režime. „Srbských občanov tam bolo určite veľa, pretože pracovali v Peugeote," povedal svedok. Darka D. však podľa vlastných slov nepozná.

O skutkoch takisto nič nevedel ďalší predvolaný svedok. Tretia svedkyňa tiež povedala, že obžalovaných ani detaily skutkov nepozná. Po vypočutí svedkov sa súd vrátil k oboznamovaniu listinných dôkazov. Pojednávanie v tejto veci by malo pokračovať 7. novembra.

Szabó bol vylúčený na samostatné konanie v prípade prípravy vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Spolu s ním pôvodne čelili obžalobe aj štyri ďalšie osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič.

V utorok popoludní zároveň pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice.

Kým za ne dostali Szabó a Marček 25-ročné nepodmienečné tresty a Andruskó 15-ročný, Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú súd ešte vlani spod obžaloby oslobodil. Prípad na Špecializovaný trestný súd vrátilo až májové rozhodnutie Najvyššieho súdu.

kočner Čítajte viac V kauze vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa čítajú výpovede Petra Tótha

Szabó bol na samostatné konanie vylúčený v lete, potom čo na aprílovom pojednávaní priznal vinu a čaká tak už len na trest.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová vtedy priblížila, že súd priznanie obžalovaného prijal.

„Je potrebné vykonať len dôkazy, ktoré súvisia s výrokom o treste,“ dodala s tým, že následne bude možné rozhodnúť. V prípade ďalších obžalovaných je podľa jej slov potrebné širšie dokazovanie.

Čo Szabó vypovedal

Szabó vypovedal, že ho niekedy v lete 2017 oslovil Zoltán Andruskó s tým, či by nemal záujem sledovať jednu osobu. On ponuku sprostredkoval svojmu bratrancovi, bývalému vojakovi Miroslavovi Marčekovi. Keď sa potom Andruskóa pýtali na detaily, povedal, že by išlo aj o likvidáciu za odmenu 70-tisíc eur.

Pri ďalších stretnutiach im následne prezradil, že má ísť o Maroša Žilinku. „Povedal nám meno, kde býva – že býva v Piešťanoch," vypovedal Szabó. Podľa jeho slov boli s Marčekom niekoľkokrát na adrese trvalého pobytu Žilinku, nezastihli ho tam však.

Szabó ďalej uviedol, že postupne do Piešťan prestali chodiť. Andruskó však podľa neho naliehal, aby sa vec urobila. „Že dávno to malo byť," povedal Szabó s tým, že Andruskó im zabezpečil aj samopal Škorpión. Zároveň podľa Szabóa povedal, že zaplatí aj 10-tisíc eur za každého člena Žilinkovej rodiny. Podľa obžalovaného sa však s Marčekom zhodli, že od veci dajú „ruky preč".

Posadnutý prokurátormi

Andruskó im tiež podľa Szabóa ponúkol, že ak si chcú zarobiť, existuje objednávka aj na advokáta Daniela Lipšica. Odmena mala byť v tomto prípade 200-tisíc eur. Poľa Szabóa sa však s Marčekom touto vecou nezaoberali.

Pokiaľ ide o Šufliarskeho, o ňom podľa Szabóa Andruskó hovoril v roku 2018. „Som mu povedal, že ty si nejaký posadnutí prokurátormi," povedal Szabó.

Peter Tóth Čítajte viac Tótha predviedli policajti. V kauze Kuciak odmietol vypovedať a zo súdu doslova utekal

Spolu s Marčekom zistili jeho adresu v Dunajskej Lužnej, pričom v jednom prípade Šufliarskeho sledovali aj na ceste do práce v Bratislave. „Samozrejme, bavili sme sa aj o zbrani, ktorá by mohla byť použitá," vypovedal Szabó s tým, že od Andruskóa chcel Marček ostreľovaciu pušku. „Marček povedal, že on to spraví, stačí, keď budem robiť šoféra," opísal Szabó.

Keďže potrebnú zbraň Andruskó nezohnal, navrhol použitie výbušniny, čo Szabó podľa vlastných slov odmietol. „Pán Marček s tým súhlasil," uviedol Szabó s tým, že výbušninu navrhol Marček umiestniť do koša na smeti. Keď však vec zvážili, dohodli sa, že použitie výbušniny by bolo riskantné. „Potom sme to ani neriešili a boli sme zadržaní," doplnil.

Odsúdený už dvakrát

Tomáša Szabóa uznal súd ešte 3. septembra 2020 vinným z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako aj kolárovského podnikateľa.

Vraždu mladej dvojice z februára 2018 sa podľa súdu podarilo preukázať.

„Vina Szabóa je potvrdená aj výpoveďou Miroslava Marčeka. Súd nezistil žiaden rozumný dôvod, ktorý by smeroval k tomu, že by Marček bezdôvodne usvedčil Szabóa z tohto skutku,“ uvádza Sabová s tým, že Marček vzhliadal k Szabóovi.

Podľa senátu z výpovedí Marčeka vyplýva, že Andruskó im ukazoval fotky Kuciaka a on im sprostredkoval informácie o novinárovi.

Vražda podnikateľa Petra Molnára sa stala ešte v roku 2016, pričom do domu podnikateľa sa Szabó vlámal spolu s neprávoplatne obvineným Miroslavom Marčekom, ktorého odsúdili na samostatnom konaní na 23 rokov.

Prípad zavraždeného podnikateľa Molnára spojil senát s vraždou novinára a jeho snúbenice, pretože oba prípady majú spoločných páchateľov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #príprava vrážd prokurátorov