Kauza Dobytkár: Kľúčový svedok Kodada pod paľbou otázok

Desiatky otázok na Mareka Kodadu má pripravených aj exriaditeľ PPA Juraj Kožuch. Tento svedok totiž proti nemu vypovedá v korupčnej kauze Dobytkár ako jediný z viac ako stovky ďalších. Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračuje proces v kauze Dobytkár.

25.10.2022 10:52 , aktualizované: 16:10
Martin Kvietik Foto: ,
Finančník Martin Kvietik na banskobystrickom súde.
debata (9)

Kodada je bývalý funkcionár ministerstva pôdohospodárstva, kde pôsobil ako šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb. V pondelok vypovedal, že Kožucha, obžalovaného exriaditeľa PPA, stále považuje za svojho najlepšieho priateľa, preto je to pre neho citlivá vec. Opisoval korupčný systém, v ktorom mal Kožuch zabezpečovať úspešnosť projektov tak, že výzvy sa dostávali k lobistovi Ľubomírovi Kropilovi skôr, ako boli vyhlásené.

Hovoril tiež o tom, ako ho zoznámil s finančníkov Martinom Kvietikom, ktorého vtedajšia ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) označila ako straníckeho gestora, s ktorým treba konzultovať všetko ohľadom PPA.

kodada marek, kauza dobytkár Čítajte viac Kauza Dobytkár: Korunný svedok Kodada prišiel na súd "zamaskovaný"

Pojednávanie v utorok pokračuje otázkami prokurátora, ktorý položil svedkovi ešte pár otázok. Potom prišli na rad obžalovaní. Kvietik sa Kodadu pýtal, prečo zmenil výzor. „Bradu nosím 1,5 roka,“ odvetil. „Čiže odvtedy, čo vypovedáte, " konštatoval Kvietik zopakujúc otázku, prečo zmenil imidž. "Lebo je to módne,“ reagoval svedok.

Kvietik bol ďalej zvedavý, či ho vo väzbe navštívili vyšetrovatelia, pričom spomenul konkrétne mená. „Nejakí operatívci, mená ani predmet rozhovoru s nimi si nepamätám,“ uviedol Kodada. Obžalovaný pokračuje ďalšími otázkami, pričom často nečaká ani na zaprotokolovanie. Predseda senátu Ján Giertli ho na to upozorňuje, no keď sa situácia opakuje, zvýšeným hlasom vraví, že ho to ruší." Ak s tým neprestane, dám vám poriadkovú pokutu. V tejto chvíli chcem veriť, že to nerobíte naschvál," povedal Giertli. „Ospravedlňujem sa, bolo to spontánne,“ poznamenal Kvietik.

Nasledujú otázky Kožucha. Napriek tomu, že Kodada ho stále považuje za priateľa, vykajú si. Obžalovaný sa detailne pýta na veci či fungovanie súvisiace s PPA a vzťahy s rôznymi ľuďmi. „Prečo ste mali snahu získať kontakt na Kvietika?“ pozrel na spoluobžalovaného. „Zhodli sme sa, že by to bolo dobré,“ odvetil Kodada. Pokračovali otázky týkajúce sa projektov a príspevkov na ne.

Video

Po prestávke Kožuch pokračuje v otázkach. „Máte k dispozícii celý trestný spis k tejto veci?“ Kodada hovorí, že v decembri 2020 si kópiu vyžiadal jeho vtedajší obhajca. „V tom čase som mal na to, ako obvinený, právo,“ podotkol.

„Nahliadali ste do neho aj po mojej výpovedi?“ pýtal sa Kožuch. „Áno, ale nečítal som ju,“ tvrdí svedok. „Teraz budem trošku osobný. Vedeli vaša manželka a príbuzní o vašej trestnej činnosti?“ zaujímal sa obžalovaný. Odpoveď znela „Nie“.

„Prečo ste ma oslovili ako svedka na vašej svadbe?“ chcel vedieť Kožuch. „Boli sme dlhoroční priatelia. Krátko predtým ma pán Kožuch oslovil, aby som sa stal krstným otcom jeho dcéry,“ vysvetlil Kodada senátu. Obžalovaný nechápe, prečo svoje krstňa nekontaktoval, kým bol on vo väzbe. Svedok to zdôvodnil tým, že aj on bol istý čas vo väzbe a potom sa nemal stretávať s nikým, kto súvisel s týmto prípadom.

Potom sa začal pýtať člen senátu Ján Hrubala. Kodada hovorí o trojrozdeleni podielu z úplatkov, pričom 7,5 percenta malo ísť Kvietikovi, 1,5 si nechal pre seba a jedno percento putovalo ku Kožuchovi. „Chápal som to tak, že Kvietik je pánom rezortu. Kožucha som vnímal ako čestného človeka, ktorý by sa do toho sám nepustil,“ prízvukoval. Odovzdanie peňazí Kvietikovi malo prebiehať počas naplánovaného stretnutia. Kožuchovi vraj dával jeho podiel vždy v Rakúsku, kde býval. Väčšinou večer, pred rodinným domom. Stalo sa to možno sedemkrát.

Kvietik k výpovedi svedka uviedol, že po 2,5 roku si vyprosuje zmanipulované obvinenia tohto kajúcnika. „Kauza Dobytkár je krivým obvinením. Zosúladili sa záujmy OČTK v rukách aktuálnej politickej moci a kajúcnika. Alebo sme už zabudli na zoťaté hlavy a pexeso významnej politickej osoby?“ uzavrel. Kožuch bol stručný. „To, čo tvrdí svedok o odovzdaní peňazí na údajných miestach, sa nemohlo stať. Rozsiahlejšie sa vyjadrím vo svojej výpovedi,“ povedal.

Pojednávanie bude pokračovať v januári budúceho roka.

VIDEO: Kľúčový svedok Marek Kodada k procesu
Video

Pri odchode zo súdu Kodada reagoval na novinárske otázky. Kožuch ho vraj požiadal o pomoc a on mu, s priateľskými úmyslami, vyhovel. „Zaplietol som sa do niečoho väčšieho, čo ma zomlelo,“ tvrdí. Zopakoval, že na začiatku určite nešlo o korupčné záujmy ani z jeho strany. K priateľským vzťahom s Kožuchom sa veľmi vyjadrovať nechcel. „Je mi ľúto, že sa k tomu nepostavil rovno. Podľa môjho názoru sa mal priznať, lebo nebol tým iniciátorom. Jeho tiež tá situácia zomlela,“ mieni Kodada. Je presvedčený, že pod vplyvom zachovania vo funkcii obetoval jeho kamarát svoju integritu. A prečo sa priznal on? Vraj zavážila ľútosť. „Priznal som sa vo fáze, keď som bol obvinený z prečinu. Mohol som sa priznať samoobviňujúco, dostal by som podmienečný trest. Rozdiel to ale nie je, mám taký istý trest ako by som mal v takom prípade, čiže trojročnú podmienku,“ doplnil.

VIDEO: Hovorí Dušan Ivan, obhajca Martina Kvietika
Video

Kvietikov advokát Dušan Ivan si myslí, že Kodadova výpoveď súd nepresvedčila. „Hovoril o skutočnostiach vo všeobecnej rovine, ale čo konkrétne mal urobiť môj klient, k tomu sa nevyjadril,“ poznamenal. Kožuchov obhajca Roman Balco pripomenul, že svedkovi boli poskytnuté veľké výhody, preto jeho výpoveď treba brať obozretne a podrobiť ju dôslednej kritike. Podľa neho zo strany Kodadu nejde o zradu priateľa, ale hovorenie nepravdy vo vzťahu k nemu. „Z konania vyplýva, že zrejme skutočne fungovala nejaká štruktúra, v ktorej bol svedok aktívne činný, a existovala nezávisle od vedomia a vôle môjho klienta,“ povedal.

VIDEO: Hovorí Roman Balco, obhajca Juraja Kožucha
Video
norbert bodor, kauza dobytkár Čítajte viac Kauza Dobytkár: Bödör vyhlásil, že je nevinný. Kaliňák hovorí o deštrukcii a rozpade obžaloby

V kauze korupcie spojenej s PPA čelí obžalobe osem fyzických a päť právnických osôb – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Dobytkár