LGBTI+ komunita žiada vládu o bezpečné prostredie a o zrovnoprávnenie

Organizácie na podporu práv LGBTI+ ľudí predstavili iniciatívu "Ide nám o život", ktorou chcú vládu a parlament vyzvať, aby vytvorili bezpečné prostredie pre život LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili s celou spoločnosťou. Súčasťou výzvy je súbor požiadaviek na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí v našom štáte. Informovala o tom v tlačovej správe Miroslava Širotníková z Iniciatívy Ide nám o život.

25.10.2022 12:23
anifašistický pochod, lgbti Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (19)

Iniciatíva vyzýva vládu a poslancov NR SR na prijatie krokov, ktoré pomôžu k vytvoreniu pocitu bezpečia pre LGBTI+ ľudí. Komunita sa po tragickom útoku z 12. októbra, pri ktorom zomreli dvaja mladí ľudia Matúš Horváth a Juraj Vankulič, cítia ohrození. Organizátori výzvy veria, že konkrétne kroky môžu zabezpečiť, aby sa predstavitelia komunity cítili byť rovnoprávnou súčasťou slovenskej spoločnosti.

kollár Čítajte viac Kollár sa za svoj homofóbny výrok ospravedlniť nemieni. Pokrytecké, tvrdí Sulík

“12. októbra vrah chladnokrvne popravil dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. ‚Previnili‘ sa len tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí. Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu. Bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru,” hovorí majiteľ podniku Tepláreň a hovorca iniciatívy Ide nám o život Roman Samotný.

Žiadajú schváliť partnerské spolužitie

Do iniciatívy sa zapojilo viac ako 50 slovenských organizácií a občianskych združení. Spojili sa v nej LGBTI+ organizácie, organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv a menšín, právnemu štátu, kultúre či ochrane životného prostredia. Poslanci a poslankyne NR SR neprijali zákon o partnerskom spolužití, Vláda SR sa zaviazala priniesť vlastný návrh zákona o pomoci LGBTI+ komunite, a tak ich iniciatíva Ide nám o život vyzýva na spoluprácu pri príprave účinných riešení.

anifašistický pochod, lgbti Čítajte viac Krajniak: Riešme nie partnerstvá, ale domácnosti. Zadubenosť, zápecníctvo a populizmus, reaguje Baránik

Politickým predstaviteľom iniciátori navrhujú prijatie zákona o životnom partnerstve a možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom, zabezpečenie medicínskej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov, vymedzenie sa voči šíreniu nenávisti zo strany politikov a zavedenie disciplinárnej zodpovednosti za takéto výroky v parlamente, kroky na zefektívnenie činnosti orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní trestných činov z nenávisti a systematickú podporu vytvárania bezpečných priestorov a podporných služieb.

Iniciatíva pozýva verejnosť na spomienkové stretnutie, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave. Iniciatíva chce vyslať signál vláde a parlamentu o svojich požiadavkách na zrovnoprávnenie a zlepšenie ochrany LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí na Slovensku.

VIDEO: Námestie SNP zaplnili davy, aby odsúdili nenávisť voči LGBTI+ komunite

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Inštitút partnerského spolužitia #LGBTI+