Matovič chce ročne o 500 medikov viac, študenti ministra kritizujú

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) chce o stovky zvýšiť počet slovenských medikov na lekárskych fakultách na Slovensku. Deklaroval, že rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov. Má ísť o milióny eur. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

25.10.2022 12:38 , aktualizované: 26.10.2022 11:22
matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič.
debata (54)

„Ministrovi som dal za ministerstvo financií ponuku, s ktorou môže osloviť všetky lekárske fakulty – Slovensko má eminentný záujem zvýšiť počet medikov približne zo 700 na 1200 v ročníku už od nasledovného školského roka," skonštatoval. „Keď navýšime počet medikov a zmenšíme personálny stres v nemocniciach, ostane ich tu viac,“ povedal Matovič. Nesledovať bude rokovanie s dekanmi.

Dopyt po štúdiu medicíny podľa ministra školstva Jána Horeckého predstavuje pomer 4:1. „Štvornásobne viac sa o štúdium hlási. Neutrpí tým kvalita,“ spresnil na otázku, či štát týmto opatrením neprijme na štúdium tých, ktorí na skúškach zostali pod čiarou.

Matovič poukázal, že na Slovensku vzdelávame v ročníku asi 430 medikov zo zahraničia. „Lekárske fakulty tvrdia, že zahraničných študentov musia prijímať, lebo od nich získajú približne o 4 000 eur ročne viac na študenta ako za slovenských medikov od štátu,“ podotkol.

Je preto podľa neho nerozumné, aby sa lekárskym fakultám nezaplatil rozdiel. „Považujem za znak absolútneho nerozumu nezaplatiť lekárskym fakultám spomenutý rozdiel a nezískať tak ročne dodatočné stovky miest pre slovenských medikov, pri ktorých je veľká šanca, že aj na Slovensku zostanú,“ dodal minister.

Kritika študentov

Matovičov návrh vnímajú slovenskí študenti medicíny ako kontraproduktívny a neriešiaci problémy. Navrhované kroky považujú za krátkozraké a podľa nich len prehĺbia problémy so vzdelávaním budúcich lekárov, no neodstránia skutočné príčiny ich nedostatku. Požadujú úpravu aktuálneho návrhu, ktorý podľa nich nebol dostatočne premyslený. Apelujú na kompetentných, aby bol nový návrh pripravovaný v spolupráci s odborníkmi a zástupcami lekárskych fakúlt, a aby iniciovali stretnutia s týmito skupinami. Vítajú však úsilie rezortov zdravotníctva, financií a školstva o zlepšenie vysokoškolského vzdelávania v medicíne, informovala prezidentka Slovenskej asociácie študentov medicíny Laura Banovčanová.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentka podpísala zvýšenie platov zdravotníkov

K návrhu majú viacero výhrad. Už v súčasnosti sú nemocnice nedostupné pre mnohých študentov medicíny, a to z dôvodu poddimenzovania zdravotníctva. Napriek tomu, že každý rok úspešne ukončí lekárske štúdium niekoľko stoviek študentov a podľa prieskumov temer 80 percent z nich deklaruje záujem zostať pracovať na Slovensku, nedokážu si nájsť pracovné miesto. Príčinami sú finančný deficit i nevhodne nastavená metodika financovania verejného zdravotníctva, ktoré je v strate. Študenti medicíny považujú za potrebné vyriešiť najskôr dostupnosť pracovných miest, pretože bez toho ani navýšenie počtu absolventov nezlepší situáciu.

Navýšenie ohrozí kvalitu

Študenti tiež ako výrazný nedostatok vnímajú to, že sa neriešia už jestvujúce nedostatky vo vzdelávaní medikov. Tie súvisia najmä s počtom vyučujúcich lekárov, technickým vybavením i priestorovými kapacitami, ktoré už teraz neodrážajú potreby študijných skupín. Medici vyslovili obavu, že takéto výrazné navýšenie počtu študentov medicíny ohrozí kvalitu vzdelávania, prípadne povedie ku kolapsu zdravotníckeho vzdelávania na Slovensku. Študenti medicíny už teraz čelia obmedzenej praktickej výučbe a v prípade navýšenia ich počtu by mohli stratiť možnosť osobného kontaktu s pacientmi v rámci praktickej výučby.

Peter Visolajský Čítajte viac "Slovenští lékaři v ČR vítaní". Začal sa lov na zdravotníkov vo výpovedi

Študentstvo tiež upozorňuje na poddimenzované financovanie vysokých škôl vo všeobecnosti, pričom Slovenská rektorská konferencia deklaruje prerušenie výučby k 17. novembru 2022. Študenti medicíny považujú za potrebné vyriešiť najmä situáciu s existujúcim finančným deficitom, pretože bez neho nebude navyšovanie počtu prijatých študentov udržateľné.

Mimoparlamentná strana Hlas reagovala, že program na zvýšenie počtu slovenských medikov sa rozbehol za vlády Petra Pellegriniho. „Toto vaše plagiátorstvo vnímame pozitívne, aj keď by bolo férové priznať, že tento program rozbehla naša vláda a vy ste ho v roku 2020 zrušili a teraz ho obnovujete," adresovala Matovičovi.

lekári, Banská Bystrica, Rooseveltova nemocnica Čítajte viac Lekári varujú: Keď sa zdravotníctvo rozsype, bývať na Slovensku bude životu nebezpečné

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Igor Matovič #medici