Čekovský k odvolaniu Drličku: Využili sme našu právomoc

Iniciovať rôzne kontroly a poslanecké prieskumy ministerstiev a ich podriadených organizácií parí medzi skromné množstvo právomocí, ktoré parlamentný výbor má a ich využívanie si netreba zamieňať so šikanou. V reakcii na utorkové vyjadrenia končiaceho generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

25.10.2022 14:22
drlička Foto:
Končiaci generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie k jeho odvolaniu z funkcie 25. októbra 2022 v Bratislave.
debata (7)

Práve členovia kultúrneho výboru mali podľa Drličkových slov v predchádzajúcom období rôznymi formami šikanovať manažment SND.

Video
Herci a zamestnanci divadla stoja za Matejom Drličkom a vedením SND

Čekovský pripomína, že kontrola fungovania ministerstiev a im podriadených inštitúcií je základnou úlohou parlamentných výborov. „Vybor NR SR pre kultúru a média k tomu od začiatku volebného obdobia pristupuje veľmi aktívne. Snažíme sa zaoberať všetkými závažnými podnetmi od občanov, ale aj zamestnancov štátnych a verejnoprávnych inštitúcií,“ upozornil Čekovský. Upozornil, že výbor podobným spôsobom ako k SND pristupoval napríklad k RTVS.

Matej Drlička, odvolanie Čítajte viac Je to šikana štátu, bráni sa odvolaný šéf SND

K utorkovým slovám odvolaného šéfa SND sa vyjadril aj bývalý štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Konrád Rigó z mimoparlamentnej strany Aliancia. Demisia Drličku je podľa neho obrovská strata pre divadlo, no jediným správnym krokom z jeho strany po neakceptovateľnom výroku z konferencie v Budapešti. Rigó pozitívne vníma podporu pre riaditeľa zo strany divadla, myslí si však, že je chybou žiadať ministerku kultúry o zrušenie odvolania formou ultimáta. „OĽANO, materské hnutie pani ministerky, je už v takom štádiu mocenskej psychózy, keď si už nemôže dovoliť cúvnuť a obávam sa, že by nám už nepomohla ani demisia samotnej ministerky,“ uviedol Rigó.

drlička Čítajte viac Čurný, Dvorský a ďalší podpísali petíciu za zotrvanie Mateja Drličku vo funkcii šéfa SND

Končiaci generálny riaditeľ SND Drlička sa v utorok pri opätovnom ospravedlnení za svoj výrok o politikoch, z ktorých „mnohí nanešťastie stále dýchajú“ snažil osvetliť kontext svojho výroku. Zdôraznil, že bol výsledkom rétorickej a jazykovej nešikovnosti a nie zloprajnosti voči politikom. Zároveň však upozornil, že jeho výrok bol sčasti i vyústením šikany, ktorú voči svojej osobe i manažmentu SND pociťoval zo strany členov parlamentného výboru. K rôznym formám šikany vrátane neustálym iniciovaním kontrol v divadle, malo prísť po tom, čo poslanci neakceptovali jeho vysvetlenia, týkajúce sa redukcie súboru sólistov SND.

Juraj Peter Čítajte viac Operný sólista Juraj Peter o odvolaní Drličku: Podarilo sa nám odseknúť hydre hlavu
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Matej Drlička #Kristián Čekovský