Lipšic o vrahovi zo Zámockej: V zápisníku mal okrem Hegera viacero známych mien

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic potvrdil, že z doterajšieho vyšetrovania tragickej udalosti na Zámockej ulice v centre Bratislavy, bolo zaistených viacero osobných vecí strelca Juraja K.

25.10.2022 18:00
Vrah Juraj K. Foto:
Juraj K. pred barom Tepláreň na Zámockej ulici
debata

Jednou z nich bol aj zápisník s menami viacerých známych osobností, potvrdil Lipšic pre portál televízie Markíza. Okrem premiéra Eduarda Hegera sa v zápisníku našlo meno politológa Grigoriho Mesežnikova, exministra Branislava Gröhlinga, predsedu Smeru Roberta Fica či meno liberálneho rabína židovskej obce.

Podľa Lipšica sa vrah pohyboval len v okolí bydliska premiéra Hegera a nič nenasvedčuje tomu, že by plánoval útok aj na ostatných ľudí, ktorých spomínal vo svojich poznámkach.

Vyšetrovatelia podľa Lipšica tiež zaistili dátové nosiče, listinné dôkazy a analyzovať sa budú aj znalecké posudky z odboru extrémizmu a psychológie.

Video
Zbabelá poprava na Zámockej. Juraj K. vraždil od chrbta.

Podľa špeciálneho prokurátora z dôkazov zatiaľ vyplýva, že išlo o osamelého strelca. Svoj zámer s nikým nezdieľal, polícia podľa Lipšica však preveruje všetky jeho kontakty. Vyšetrovanie podľa neho nepotvrdilo, že by niekto vopred vedel, aký zámer mal strelec Juraj K. v osudný večer.

Lipšic pre portál potvrdil, že strelec po útoku odišiel z miesta činu a následne polícia zistila, o koho ide. Potom začali zisťovať jeho lokalitu aj na základe mobilov, ktoré používal. Či nemohla polícia konať rýchlejšie, Lipšic nechcel komentovať.

Vydiskutovať si to podľa neho musí vedenie policajného zboru aj s parlamentným výborom. „Keď chceme, aby polícia mohla konať efektívnejšie, musí mať na to nástroje. Diskusia o nástrojoch sa musí odpolitizovať. Nikto nechce, aby polícia mohla bezbreho odpočúvať: ale v prípade teroristického činu, musí polícia promptne konať,“ dodal pre portál Lipšic.

VIDEO: Pozrite si návrh Daniela Lipšica, ktorý by mohol pomôcť policajtom v pátraní
Video
zámocká streľba Čítajte viac Otec vraha u Kotlebu: Je to žumpa, hodnotí odborník na extrémizmus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #streľba na Zámockej