Schôdzu parlamentu prerušili, chýbali predkladatelia, Pčolinský navrhne zmeny

Stredajšie rokovanie aktuálnej 75. schôdze Národnej rady prerušili do 14.00 h. Rozhodol o tom podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina) po tom, čo v rokovacej sále chýbali predkladatelia návrhov a nemohlo sa o nich rokovať.

26.10.2022 10:26
debata

Pčolinský bude iniciovať zmenu rokovacieho poriadku, aby pri opakovanom prepadnutí bodu programu bol návrh vyradený z programu a poslanec by ho musel predkladať nanovo.

V stredu dopoludnia sa malo rokovať najmä o poslaneckých opozičných návrhoch. Keďže v pléne neboli ich predkladatelia, viac ako desať návrhov prepadlo na záver schôdze. Pčolinský preto avizuje zmenu rokovacieho poriadku parlamentu. Pri druhom prepadnutí bodu by sa návrh zákona vyradil z programu schôdze, nebol by presunutý na ďalšiu schôdzu.

Podpredseda parlamentu chápe, že pri niektorých návrhoch je ešte potreba politických rokovaní. Kritizoval však poslancov, ktorí predložia návrhy, a potom nechcú o nich rokovať, respektíve nevysvetlia, prečo neprišli do práce. „Nemienim takýmto systémom fungovať, že dve tretiny bodov prepadávajú, keď tu nie sú navrhovatelia,“ doplnil. Pčolinský by tiež chcel zjednodušiť čítanie pozmeňujúcich návrhov v pléne, aby sa zefektívnilo rokovanie NR SR.

V stredu bude plénum pokračovať v schôdzi o 14.00 h návrhmi z dielne ministerstva obrany, napríklad o návrhu zákona o Vojenskom spravodajstve. Ani v stredu plénum nebude hlasovať. Najbližším hlasovacím dňom o prerokovaných bodoch v parlamente bude až štvrtok (27. 10.).

Aj o autonómnych autách

Poslanci sa v úvode piateho rokovacieho dňa 75. schôdze venovala návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s rozvojom automatizovaných vozidiel. Na základe neho by sa mali na Slovensku zaviesť podmienky skúšobnej prevádzky automatizovaných vozidiel a plne automatizovaných vozidiel.

Návrh zákona z dielne rezortu dopravy okrem iného zahŕňa úpravy kompetencií národného koordinátora inteligentnej mobility a rozšírenie kompetencií orgánu typového schvaľovania v oblasti vydávania povolenia na skúšobnú prevádzku. Zároveň by mal ustanoviť podmienky povolenia prevádzky automatizovaného doručovacieho vozidla. Právna norma má nastaviť jednoznačný podklad na aplikáciu inteligentnej mobility v podmienkach SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #NR SR