Polis posiela na prvé miesto Fica, v dôveryhodnosti vedie Pellegrini

Parlamentné voľby by podľa prieskumu vyhral Smer. Dôveruje jej 19,3 percenta opýtaných respondentov. Za Smerom sa umiestnila strana Hlas s podporou 18,5 percenta voličov a strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorú by volilo 10,6 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu pre agentúru SITA, ktorý vykonala agentúra Polis na vzorke 1 013 respondentov. Prieskum bol realizovaný od nedele 16. októbra do soboty 22. októbra.

26.10.2022 10:37
SR voľby2020 Smer SD kandidačná listina BAX Foto: ,
Robert Fico a Peter Pellegrini na tlačovej konferencii 27. novembra 2019 v Bratislave.
debata (30)

Najdôveryhodnejším lídrom politickej strany je podľa prieskumu Peter Pellegrini (Hlas), na ktorého sa spolieha 27,9 percenta opýtaných. Naopak, najnedôveryhod­nejším lídrom je predseda strany ĽSNS Marian Kotleba, ktorému neverí 85,2 percenta respondentov.

Na štvrtom mieste sa v prieskume umiestnilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) so podporou 7,9 percenta voličov. Hnutie OĽaNO a hnutie Republika by volilo zhodne 7,1 percenta respondentov. Nasleduje hnutie Sme rodina s podporou 5 percent a ĽSNS, ktorú by si v parlamentných voľbách volilo 4,8 percenta opýtaných. Strana Aliancia by získala 4,7 percenta hlasov voličov, nasledovaná KDH, ktoré by volili 4,6 percenta opýtaných. Slovenská národná strana (SNS) v prieskume získala 3,1 percenta a stranu Dobrá voľba by volilo 2,8 percenta účastníkov prieskumu. Koaličnú stranu Za ľudí by volilo 2,3 percent opýtaných. Na posledných dvoch priečkach sa umiestnili strany Život-NS s podporou 1,8 percenta a Starostovia a nezávislí, ktorú by volilo 0,4 percenta respondentov prieskumu.

poslanci, parlament, minúta ticha, streľba na Zámockej Čítajte viac Voľby by v októbri vyhrali Pellegrini a Fico, ani s Kollárom by to na vládu nestačilo

Preferencie sú vyrátané z 51-percentnej účasti. Nerozhodnutých respondentov bolo 33 percent a voliť by určite nešlo 16 percent opýtaných.

Po najdôveryhodnejšom lídrovi Petrovi Pellegrinim dôveruje najviac opýtaných predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, a to 23,9 percenta. Ako tretieho najdôveryhodnej­šieho lídra vnímajú respondenti predsedu SaS Richarda Sulíka, získal 22,4 percenta hlasov. Nasleduje líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorému dôveruje 18,4 percenta opýtaných, predsedovi strany Život-NS Tomášovi Tarabovi dôveruje 15 percent a predsedovi hnutia Republika Milanovi Uhríkovi 13,9 percenta opýtaných.

Najnedôveryhod­nejšími politikmi po Marianovi Kotlebovi sú líder OĽaNO Igor Matovič, ktorému nedôveruje 89 percent voličov, a líderka Za ľudí Veronika Remišová, ktorej nedôveruje 83,6 percenta opýtaných.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Polis #prieskum volebných preferencií