Obete zo Zámockej Juraja a Matúša pochovali. Čaputová k ich hrobom poslala čestnú stráž

V Bratislave a v Žiline sa dnes konala posledná rozlúčka s dvoma obeťami homofóbnej vraždy pri bratislavskom gaybare Tepláreň. Pred dvoma týždňami tam strieľal devätnásťročný mladík, ktorý neskôr podľa doterajších informácií spáchal samovraždu. Prípad vyšetruje polícia ako teroristický útok.

26.10.2022 16:55
obete2 Foto:
Zľava Juraj († 27) a Matúš († 23), obete streľby na Zámockej.

Smútočné obrady sa začali popoludní a okrem príbuzných a známych zastrelených sa ich zúčastnili aj vojaci prezidentskej čestnej stráže. Tí napríklad v bratislavskom krematóriu podľa televízie Joj do začiatku smútočného príhovoru stáli pri rakve s pozostatkami jednej z obetí streľby, Matúša Horvátha, ktorý bol študentom bratislavskej Univerzity Komenského. Televízia tiež uviedla, že prezidentka Zuzana Čaputová pozostalým poslala listy s vyjadrením sústrasti.

zámocká streľba Čítajte viac Polícia o pohybe útočníka zo Zámockej vedela, pochybil však zrejme operátor

V Žiline sa s druhým zastreleným, Jurajom Vankuličom, prišlo podľa denníka Plus Jeden deň rozlúčiť okolo 100 ľudí. „Budeme naňho spomínať ako na človeka, ktorý všade rozdával úsmevy a smiech. Prijal prácu v hlavnom meste, mal okolo seba priateľov a tešil sa zo života,“ povedala v smútočnom príhovore Vankuličova kamarátka.

Podľa polície primárnym cieľom strelca bol premiér Eduard Heger. Keď mu zámer útoku na ministerského predsedu nevyšiel, vybral si iný vyhliadnutý cieľ, a to bol spomínaný bar. Útočník mal na zozname aj ďalších politikov a na sociálnej sieti umiestnil manifest namierený proti členom komunity LGBTI+ a tiež Židom.

VIDEO: Daniel Lipšic o polohe tela vraha zo Zámockej
Video

Dvojnásobnú vraždu krátko po zločine odsúdili poprední politici na Slovensku a v Bratislave potom na pietnej akcii a následnom zhromaždení uctili obete streľby tisíce ľudí. Snemovňa zase v uznesení označila vraždu za útok na demokratický štát, následne ale odmietla návrh na posilnenie práv partnerov LGBTI+.

Vrah Juraj K. Čítajte viac Lipšic o vrahovi zo Zámockej: V zápisníku mal okrem Hegera viacero známych mien
chyba
Viac na túto tému: #pohreb #streľba na Zámockej