Modelka, ktorá na priechode zabila študentku, vinu odmieta: Pod kolesá mi skočila

Podnikateľka a bývalá modelka Daniela Kralevich, ktorá čelí obžalobe pre prečin usmrtenia, sa dnes dostavila pred sudcu Okresného súdu Bratislava II. Kralevich vinu zo smrti študentky poprela a jej obhajoba vyšetrovanie obvinila zo zaujatosti.

27.10.2022 11:13 , aktualizované: 15:48
kralevich Foto: ,
Daniela Kralevich, ktorá pri nehode usmrtila študentku, prichádza na začiatok procesu na okresnom súde v Bratislave 27. októbra 2022.
debata (33)

Záležitosť sa týka dopravnej nehody, pri ktorej 21. septembra 2020 v Bratislave na Tomášikovej ulici po náraze motorového vozidla zahynula mladá študentka Linh. Okresný súd otvoril vo štvrtok v tejto kauze hlavné pojednávanie.

Nehody známych osobností

15 prípadov nehôd známych osobností, ktoré skončili s vážnymi následkami alebo smrťou.

Fotogaléria
Nehoda, pri ktorej zahynula 18-ročná študentka...
Exminister vnútra a exposlanec Daniel Lipšic...
+15V auguste 2012 spôsobila Eva Varholíková nehodu...

Obžalovaná vo svojej výpovedi uviedla, že pred nehodou po priechode pre chodcov nikto nešiel a ani sa k nemu nikto neblížil. Poškodená mala podľa jej slov vojsť na cestu približne dva alebo tri metre za ním. „Veľmi prudkým krokom vstúpila do cesty postava, ktorá mala dopredu v lakťoch skrčené ruky. Vyzeralo to tak, že v rukách niečo drží. Mala nadol sklonenú hlavu a dlhé tmavé vlasy spadnuté do tváre. Kráčala mierne šikmo, veľmi prudkým krokom. Skôr by som to nazvala polobeh," priblížila Kralevich pred samosudcom.

Sťažuje sa na mediálny tlak

Ďalej zdôraznila, že sa nehode snažila zabrániť strhnutím volantu doľava a brzdením. Tvrdí, že šla rýchlosťou približne 50 kilometrov za hodinu. Vyjadrila ľútosť nad tým, čo sa stalo. „Nemôžem preberať zodpovednosť za niekoho iného, za jeho nezodpovednosť,“ zdôraznila obžalovaná. Rodinu poškodenej po nehode nekontaktovala na odporúčanie bývalého právneho zástupcu. Asi šesť mesiacov od nehody jej odobrali vodičský preukaz a zaistili motorové vozidlo. Počas výsluchu poukázala na mediálny tlak, ktorý bol po nehode vytváraný na ňu a aj na jej rodinu.

Pred súdom vypovedal aj otec poškodenej. Vyhlásil, že jeho dcéra bola zdravá, netrpela žiadnym ochorením. V deň tragickej nehody šla ráno do školy. „Nemám vedomosť, že by sa dcéra v ten deň niekam ponáhľala,“ povedal. Samosudca čítal aj výpoveď sestry poškodenej z prípravného konania. Uviedla, že Linh mala ísť v deň nehody zo školy skôr, lebo plánovala návštevu u lekára. Samosudca potom odročil hlavné pojednávanie na 31. januára 2023. Predvolaní by mali byť traja svedkovia.

Obhajoba hovorí o zaujatosti

„Vyšetrovanie tejto veci bolo vykonané jednostranne, zaujato, len v neprospech obžalovanej. Vôbec neboli vykonávané dôkazy, ktoré boli v prospech obžalovanej tak, ako to káže Trestný poriadok," uviedol obhajca obžalovanej Juraj Bizoň. Obžaloba podľa jeho slov vychádza z domnienky, že k stretu s poškodenou došlo na priechode pre chodcov. „Toto nie je pravda,“ vyhlásil. Tvrdí, že poškodená vbehla na vozovku náhle, so slúchadlami na ušiach a za priechodom pre chodcov.

zväčšiť Ľudia z vietnamskej komunity čakajú na chodbe... Foto: TASR
kralevich Ľudia z vietnamskej komunity čakajú na chodbe počas procesu s podnikateľkou Danielou Kralevich na okresnom súde v Bratislave vo štvrtok 27. októbra 2022.

O účasť na pojednávaní mali záujem viacerí zástupcovia vietnamskej komunity, kam patrila poškodená. Sudca ich však aj s väčšinou prítomných médií vykázal z pojednávacej miestnosti, keďže tá kapacitne nepostačuje.

Podľa medializovaných informácií prechádzala osemnásťročná študentka po priechode pre chodcov, keď ju zrazilo vozidlo Range Rover. To šoférovala práve Kralevich. Súd pritom už v tejto veci raz rozhodol, keď trestným rozkazom v júli 2021 uložil obžalovanej trest dva roky a sedem mesiacov väzenia, ktorý bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Kralevich tiež dostala zákaz šoférovať na dobu šesť rokov a pozostalým mala nahradiť škodu. Keďže však obžalovaná ako aj prokurátor podali proti trestnému rozkazu odpor, vo veci muselo byť vytýčené hlavné pojednávanie.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka o vyšetrovaní nehody celebrity: Pasivita, pochybenia

Vyšetrovanie, ktoré sa uskutočnilo po dopravnej nehode na jeseň 2020, následne preveroval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Vo februári 2021 oznámil, že zistil neprimeranú dĺžku znaleckého dokazovania, ako aj pasivitu pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti zo strany prokurátora. Vtedajší prezident Policajného zboru Peter Kovařík tiež konštatoval pochybenie vyšetrovateľa.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #tragická nehoda #súdne pojednávanie