Premiér: Prvá ČSR garantovala slobodu. Základ, na ktorom stojíme dodnes, uviedla Čaputová

Československá republika (ČSR) bola štátom, ktorý garantoval široké práva a slobodu všetkým občanom, ako aj volebné právo pre ženy. Pri príležitosti 104. výročia vzniku spoločného československého štátu to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). V piatok ráno položil veniec k Pamätníku československej štátnosti na bratislavskom Námestí T. G. Masaryka.

28.10.2022 10:22 , aktualizované: 16:20
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas položenia vencov k pamätníku prvého československého prezidenta T. G. Masaryka pri príležitosti 104. výročia vzniku Československej republiky 28. októbra 2022 v Bratislave.
debata (23)

Podľa premiéra si pripomíname vznik Československej republiky právom a veľmi radi. „Jej zakladatelia Štefánik, Masaryk a Beneš dokázali po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie vybudovať silný demokratický štát. Štát s ústavou, ktorá garantovala široké práva a slobodu všetkým občanom. Štát, ktorý zaviedol všeobecné volebné právo aj pre ženy. Štát, v ktorom došlo k rozmachu slovenského jazyka, kultúry a vzdelávania,“ skonštatoval Heger.

Predseda vlády vyzdvihol vzájomné vzťahy s Českou republikou. „Naše vzájomné vzťahy sú naozaj bratské, sú unikátne, výnimočné a dovolím si povedať, každým rokom silnejšie,“ skonštatoval.

Čaputová: Základ, na ktorom stojíme dodnes

Vznik ČSR bol predpokladom samostatnosti Slovenskej i Českej republiky, na tomto základe dodnes stojíme. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová. V piatok ráno položila vence k Pamätníku československej štátnosti a k Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

zväčšiť Prezidentka Zuzana Čaputová pokladá veniec k... Foto: TASR, Jaroslav Novák
čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová pokladá veniec k pamätníku M. R. Štefánika pri príležitosti 104. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave 28. októbra 2022.

„Prvá ČSR bola vďaka osobnostiam ako Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik úspešným príbehom, na základoch ktorého dodnes stojíme,“ povedala prezidentka. Skonštatovala, že vznikom ČSR sa Slovensko stalo štátotvorným národom. Na našom území podľa jej slov následne vznikali dôležité inštitúcie a zavádzali sa aj viaceré moderné demokratické inštitúty ako napríklad volebné právo žien.

Kollár: Vznik prišiel po stáročiach bojov

Vznik ČSR prišiel po stáročiach boja našich národovcov za spoločný samostatný štát, pripomenul predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Myslí si, že Slovensko by si malo rovnako pripomínať aj 30. október, keď sa v ten deň v roku 1918 Slováci prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.

„Pre nás Slovákov má možno väčší symbolický význam 30. október. Za mňa by bolo fajn, keby sa oba tieto dni pripomínali rovnako," povedal Kollár po tom, čo položil veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Bratislave.

Spoločný štát podľa Kollára neskôr vyústil do vzniku samostatnej Slovenskej republiky v januári 1993, ktorú uznáva každá demokratická krajina.

Tuhý: Stále sme spolu

Český veľvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý sa poďakoval premiérovi, že sa každoročne zúčastňuje na spomienke na vznik spoločného štátu. Je rád, že sa podaril vznik Námestia T. G. Masaryka. „Aj táto ťažká doba, ktorú zažívame, vidíme, čo sa deje za hranicami Slovenska, len upevňuje vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi,“ zdôraznil. Pripomenul, že sa blíži 30. výročie rozdelenia štátu. „Ale my sme pomyselne stále spolu. To je silný dôkaz, aby sme v Európe mali silné slovo,“ dodal.

Masaryk, Štefánik, Československo, ČSR republika Čítajte viac Mohlo Československo prežiť ako únia?

Od vzniku prvej ČSR uplynulo 104 rokov. Národný výbor československý v Prahe prijal 28. októbra 1918 zákon o utvorení samostatnej ČSR, vyhlásil jej vznik a prevzal štátnu moc. Následne sa v Turčianskom sv. Martine 30. októbra konalo verejné zhromaždenie, na ktorom bola prijatá deklarácia, v ktorej sa Slováci jasne prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.

Vznik ČSR bol významným krokom v našej histórii, zhodli sa Remišová, Smer aj SaS

„Pred 104 rokmi dostali Slováci obrovskú historickú šancu dospieť a zaradiť sa medzi hrdé, sebavedomé a štátotvorné národy Európy. Podarilo sa. Vznik Československa bol politický zázrak a obrovský diplomatický úspech,“ skonštatovala šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Spoločný štát s Čechmi označila za jeden z najväčších úspechov slovenského národa v dejinách. „Hoci Československo existovalo len sedem desaťročí, ten príbeh stále trvá,“ doplnila s tým, že oba národy majú naďalej k sebe blízko. Rovnako pripomenula, že pred 104 rokmi sme sa stali slobodnými občanmi so svojimi právami aj zodpovednosťou za štát. V tejto súvislosti apelovala na účasť v sobotných (29. 10.) spojených komunálnych voľbách.

„Vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov znamenal výrazný posun v emancipačných snahách Slovenska. Aj keď podľa čechoslovakizmu boli Slováci len jednou z odnoží československého národa, išlo hlavne o politickú koncepciu, ktorá reflektovala na politické reálie, kedy so vznikom Československa sa na území nachádzala početná nemecká menšina,“ uviedol opozičný Smer. Strana zdôraznila, že napriek tomu boli u nás po vzniku ČSR naštartované výrazné modernizačné procesy v politickej, hospodárskej, kultúrnej aj vzdelanostnej oblasti. Poukázala aj na blížiace sa 30. výročie vzniku samostatnej SR. „Historický odkaz ČSR je však stále živý,“ podotkla s tým, že dôkazom sú dobré vzťahy Slovenska a Česka.

Poslanec opozičnej SaS Peter Osuský uviedol, že Slováci dostali v demokratickom Československu prvý štát a prvé skutočné hranice. „Vybojovali nám ho statoční legionári a statoční politici, okrem iných predovšetkým Masaryk, Štefánik a Beneš. Je zvláštne, ako si dokážeme pripomínať smrť tvorcu našej vlasti, ale jeho životné dielo, ktorým bol vznik slobodného Československa, nám nestojí za plnohodnotný štátny sviatok,“ podotkol a poukázal na to, že 28. október je síce štátnym sviatkom, no nie dňom pracovného pokoja.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Československá republika