Voliči ponížene čakali pod schodmi. Prichádza zisťovanie, či sa niečo zmenilo

Ľudí so zníženou mobilitou čaká na ceste k voľbám viacero neduhov. Zmenilo sa niečo v bezbariérovosti budov a volebných miestností od parlamentných volieb v roku 2020? Zisťovať to bude online prieskum, do ktorého sa môže od zajtra až do 6. novembra zapojiť ktokoľvek.

28.10.2022 12:30
vozíčkar, invalidný vozík, hendikep Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ľudia so zníženou mobilitou museli často čakať v chladnom počasí pod schodmi budovy na okoloidúcich občanov, ktorí by im pomohli dostať sa dovnútra alebo sprostredkovali odkaz pre volebnú komisiu, že čakajú pred vchodom a chcú realizovať svoje volebné právo,“ opisuje úrad situáciu, ktorú počas parlamentných volieb spred dvoch rokov vypozorovali jeho zamestnanci.

Situáciu vtedy sledovali v 50-tich vybraných volebných miestnostiach. Imobilní voliči považovali takáto čakanie za ponižujúce, cítili sa nedôstojne. Či nastal v bezbariérovosti budov i samotných miestností posun, ktorý by uľahčoval ich cestu za uplatnením volebného práva, bude úrad zisťovať znova. Tentokrát prostredníctvom internetového anonymného dotazníka s ôsmimi otázkami.

V dotazníku sa bude pýtať, či bol do volebnej miestnosti zabezpečený bezbariérový vstup alebo ako okrsková volebná komisia umožnila odvoliť voličovi s obmedzenou schopnosťou pohybu, ktorý sa sám nemohol dostať do volebnej miestnosti. Komisárka Zuzana Stavrovská poukázala na to, že problém sa netýka len ľudí odkázaných na invalidný vozík, ale aj starších ľudí či rodičov s kočíkmi.

odkaz
putak-volby-kandidati
Všetci kandidáti na županov a primátorov krajských miest

Ako hodnotia uplynulé obdobie a čo by chceli v mestách a krajoch zmeniť?

všetci kandidáti

„Postupné odstraňovanie bariér je pritom potrebné nielen na účely volieb, ale aj na účely všeobecného prístupu ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu do týchto objektov. Od tohtoročného prieskumu preto očakávame aj zistenie, ako sa vlastníci a správcovia volebných budov vysporiadali s touto úlohou,“ dodala Stavrovská.

Voliči s obmedzenou schopnosťou pohybu síce majú podľa nej možnosť požiadať, aby za nimi prišli na adresu ich trvalého pobytu vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou, nie je to však ideálne riešenie.

Seriál článkov o spojených župných a komunálnych voľbách

Predstavujeme vám najvážnejších kandidátov na primátorov a županov

Čo ukázal prieskum z roku 2020

Zamestnanci Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) sa počas parlamentných volieb 2020 vybrali do 50-tky volebných miestností, kde osobne monitorovali situáciu a rozprávali sa aj so samotnými voličmi s pohybovým obmedzením. Najhoršie na tom bol bezbariérový prístup do volebných miestností.

„Mnohé sa nachádzali v priestoroch základných a stredných škôl, do ktorých bolo možné vstúpiť len po schodoch. Ak aj na nich boli nájazdové koľajnice, často boli také strmé, že človek odkázaný na invalidný vozík nebol schopný sa po nich dostať do budovy bez pomoci, dokonca veľakrát ani so zapojením zdatného pomocníka,“ uvádza úrad.

Stávalo sa, že niektorí voliči sa dostali len po schody pred vstupom do budovy. „Ak aj člen okrskovej volebnej komisie prišiel za voličom s hlasovacími lístkami a volebnou schránkou, nedoniesol paraván, za ktorým by sa volič mohol rozhodnúť o výbere svojho kandidáta v rovnakých podmienkach ako iní voliči. Nenaplnila sa tak zákonná podmienka dodržania tajnosti volieb,“ zdôrazňuje hovorkyňa úradu Elena Koritšánska.

  • 22 prípadoch boli k dispozícii vyhradené parkovacie miesta pre osoby so zdravotným postihnutím
  • 23 prípadoch bol zabezpečený bezbariérový vstup do budovy s volebnou miestnosťou
  • Iba 14 volebných miestností malo bezbariérový prístup
  • 37 prípadoch bol bez bariér aj samotný interiér volebných miestností

Zdroj: ÚKOZP

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #bezbariérovosť #spojené voľby 2022