Súd potvrdil policajnú diskrimináciu. Homosexuálnym manželom dovolí zostať na Slovensku

Krajský súd v Žiline dnes zrušil rozhodnutie polície, ktorá odmietla udeliť trvalý pobyt Argentínčanovi, ktorý sa v Argentíne zosobášil so Slovákom.

31.10.2022 13:19
zostávame v uliciach, anifašistický pochod, Foto:
Ilustračná fotka.
debata (315)

Cudzinecká polícia sa odvolávala na to, že manželstvo rovnakého pohlavia na Slovensku neplatí. O rozhodnutí súdu informovala na sociálnej sieti podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková.

„Tento rozsudok je prvý svojho druhu na Slovensku a verím, že pomôže aj ďalším osobám v rovnakej situácii. Štát ešte môže podat kasačnú sťažnosť,“ priblížil na sociálnej sieti advokát Peter Kubina.

Krajský súd v Žiline to označil za diskrimináciu. K prípadu sa vyjadrila aj podpredsedníčka hnutia Progresívne Slovensko Lucia Plaváková. „Je to historický moment, ktorý je dúfam len začiatkom dlho potrebnej zmeny,“ uviedla na sociálnej sieti.

anifašistický pochod, lgbti Čítajte viac LGBTI+ komunita žiada vládu o bezpečné prostredie a o zrovnoprávnenie

„Súd potvrdil, že zamietnutím žiadosti v tomto prípade došlo k neoprávnenej diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a porušeniu práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a slobody pobytu – bránenie v návrate slovenského občana do vlasti,“ spresnil advokát Kubina.

Správu aktualizujeme.

315 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #pohlavie #homosexuál