Z vysokej politiky do regionálnej. Vracia sa národniarka Belousovová, exministri riadia obce

Skončili vo vysokej politike, no svoje miesto si našli v mestách či župách. Novou poslankyňou za mesto Čadca sa stala Anna Belousovová. Zasadne tiež ako poslankyňa do žilinskej župy. "Dobrá vec sa podarila," napísala Belousovová na sociálnej sieti.

31.10.2022 17:12
Jan Slota,Belousovova,konferencia SNS pred... Foto: ,
Ján Slota a Anna Belousovová pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2009.
debata (63)

V minulosti viedla SNS, bola tiež podpredsedníčkou Národnej rady SR. Známe sú jej spory v SNS s niekdajším lídrom strany Jánom Slotom. Nadávali si „do zdochliakov a šialených kráv“. V roku 2011 Belousovovú zo strany vylúčili.

„Mala by si zbaliť kufrík a skončiť v podmoskovskej oblasti pri kachliach a variť dobrý ruský boršč,“ povedal o nej svojho času Slota. „Je z nej neovládateľné monštrum nerešpektujúce právo. Šialená krava, mala by sa dať vyšetriť psychiatrom," povedal na adresu Belousovovej Slota.

Belousovová zaujala v parlamente aj tým, že dala dnešnému ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) facku. Utŕžil ju priamo v rokovacej sále Národnej rady. „Prišla za mnou pani Belousovová, ukázala mi článok, ktorý som napísal do novín, a spýtala sa ma, či som ten článok písal ja. A ja hovorím, že ja som ho písal, keď som tam podpísaný. Tak sa ma spýtala, či ona je pre mňa Ančou. Ja že áno, keď som to napísal, tak ste pre mňa Ančou. Tak mi jednu dala tak z otočky,“ povedal Matovič denníku Sme. Politička sa po incidente vyjadrila, že sa mu snažila pripomenúť, ako sa má muž správať k dáme.

Voľby 2022, volebná miestnosť, Čítajte viac KOMPLETNÉ VÝSLEDKY VOLIEB 2022: Pozrite si mená poslancov, starostov a primátorov. Kto bude rozhodovať vo vašej obci?

Na starostovskú stoličku zasadne druhé volebné obdobie za sebou v obci Častá v okrese Pezinok exminister obrany František Kašický. Ministerstvo obrany viedol necelé dva roky v prvej vláde Roberta Fica. Z ministerstva odišiel po predraženom tendri za milióny eur za letné upratovanie priestorov a zimnú údržbu v rezorte obrany. V roku 2008 podal demisiu s tým, že prijal politickú zodpovednosť za predražené verejné súťaže ministerstva. Netrvalo dlho a stal sa veľvyslancom Slovenska pri NATO. Zostal ním päť rokov a následne si to namieril na sever Európy ako nový slovenský veľvyslanec v Nórsku.

Z vysokej do obecnej politiky prešiel tiež bývalý minister školstva za KDH Martin Fronc. Zvolili ho za starostu Diviny v okrese Žilina. Kandidoval ako nezávislý. Bol jediným kandidátom.

Staronovým starostom v Častkovciach v okrese Nové Mesto nad Váhom je bývalý poslanec Národnej rady Dušan Bublavý (Smer). Na post starostu nemal protikandidáta a je ním už od roku 2006.

hlas, pellegrini Čítajte viac Najsilnejší bol v župách Hlas a Maďari: Pohoreli strany menšinovej vlády, ale aj Smer či krajná pravica

Bez straníckeho trička ako nezávislý získal miesto starostu v oravskej obci Podbiel niekdajší minister obrany za SNS Ján Sitek. Ešte za vlády Vladimíra Mečiara sa objavil v kauze nákupu a predaja bytov a garáží. Sitek bol jedným z ľudí, ktorí si byt kúpili. Trestnému stíhaniu čelili vtedajší funkcionári Fondu národného majetku. Prokuratúra prípad zastavila s tým, že skutok nie je trestným činom.

Mestským poslancom v Žiline sa stal bývalý poslanec Národnej rady za stranu Smer Igor Choma. V regionálnych voľbách v sobotu kandidoval aj na post žilinského župana, no skončil ako druhý. „Myslím si, že druhé miesto nie je naozaj zlé. Rešpektujem absolútne, ako si voliči vybrali, a myslím si, že je to úplne v poriadku,“ povedal. V minulosti bol tiež primátorom Žiliny.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #spojené voľby 2022