Sliačska primátorka bude po referende zisťovať, čo vyplýva zo zmluvy SR a USA

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Sliači zobrali na vedomie výsledky sobotňajšieho referenda o americkej základni. Primátorka Ľubica Balgová bude teraz zisťovať, čo zo zmluvy SR s USA pre mesto vyplýva. Výsledky ale predloží už novému zastupiteľstvu.

31.10.2022 20:07
Sliač, referendum, urna Foto: ,
Urna s menšími rozmermi na referendum o základni USA sa zaplnila v sobotu už pred obedom. Potom doniesli väčšiu.
debata (184)

Poslanci Sliača sa výsledkami referenda mali podľa zákona zaoberať do troch dní od jeho konania. Na mimoriadnom zastupiteľstve v pondelok schválilo predložený návrh uznesenia šesť poslancov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal hlasovania.

Podľa právnika mesta Branislava Petrocha sa referendum uskutočnilo v súlade so zákonom. Referendum so záväzným odporúčaním pre MsZ pritom znamená, že poslanci dali možnosť občanom rozhodnúť, aj keď sa ich v referende nezúčastní nadpolovičná väčšina.

VIDEO: Sliačania hlasovali vo voľbách aj referende.

Video

Niektorí poslanci počas rozpravy uvádzali, že referendum s takouto otázkou nemalo ani byť, bolo zmätočné a preto budú proti schváleniu tohto bodu MsZ. „Keď sme prijímali VZN k referendu, nepoznali sme otázku tohto referenda,“ uviedla poslankyňa Alexandra Butašová Bidloňová. Obsah a zmysel referendovej otázky vtedy nebrali vôbec do úvahy.

Primátorka ale skonštatovala, že referendum s takto položenou otázkou splnilo zo zákona všetky podmienky a mesto ho vyhlásiť muselo.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď: Referendum v Sliači nič neznamená, o americkej základni sa neuvažuje

Referenda o zriadení americkej vojenskej základne na území mesta sa zúčastnilo 1513 voličov, čo bolo 37 percent všetkých voličov Sliača. Otázku „Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?“ podporilo takmer 75 percent z nich. Mesto referendum vyhlásilo na základe petície, ktorú podpísalo v čase ratifikácie zmluvy medzi SR a USA 1343 (31 percent) obyvateľov Sliača.

Ako po oznámení výsledkov referenda uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO), výsledok referenda v Sliači neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude.

VIDEO: Naď: Na Sliači nebude ani základňa USA, ani ufónov.

Video

Referendum v Sliači bolo podľa rezortu obrany predvolebnou kampaňou. „Navyše neopodstatnené, ale zato z verejných peňazí. Prajeme mestu v ďalšom volebnom období odvahu komunikovať zodpovedne, odborníkov na správnych miestach a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu, a to či už v katastri mesta alebo mimo neho,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač