Káble zle poprepájal poslanec OĽANO: Už sa nikdy ničoho nedotknem

Pred týždňom čakal parlament niekoľkohodinový hlasovací maratón, ktorý však museli prerušiť. Spočiatku sa zdalo, že zastaraná hlasovacia technika v Národnej rade (NR) sa stala terčom hackerského útoku. Postupne sa však od útoku cez technický incident dopracovali až k chybe jednotlivca, ktorý prehodil kábliky a spôsobil tak kolaps celého systému. Šéf parlamentu Boris Kollár podal aj trestné oznámenie. S prerušením schôdze mala problém opozičná strana SaS, na ktorej Kollár ani podpredseda NR Peter Pčolinský nenechali ani nitku suchú.

02.11.2022 15:55 , aktualizované: 18:45
Róbert Halák Foto:
Róbert Halák
debata (171)

Kollár potvrdil, že nešlo o zlyhanie hlasovacieho zariadenia v parlamente, ale incident sa stal v miestnosti, kde rokuje kultúrny výbor. Problém nastal presne o 10.43 vo štvrtok 27. októbra, teda ešte pred hlasovaním. Následne začali vo vlnách kolabovať systémy v celej NR SR. „Vo vnútornom segmente počítačovej siete bola identifikovaná nadmerná neželaná komunikácia,“ uviedol. Šéf parlamentu zároveň informoval, že chyba prebehla na jednom konkrétnom uzle, ktorý nebol chránený. Bola to chyba konkrétneho poslanca. Kollár meno nešpecifikoval, uviedol len, že nešlo o Stanislava Mizíka, ktorý sa už v minulosti preslávil svojimi „počítačovými zdatnosťami“.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V tejto súvislosti podal trestné oznámenie. „Polícia musí zistiť, či to bol úmysel, alebo nedbanlivosť, a niekto sa nudil,“ povedal Kollár s tým, že podľa neho nešlo o úmysel. Incident spôsobil poslanec Róbert Halák (OĽaNO), upozornil na to portál Noviny Plus, Halák to potvrdil. Tvrdí, že nešlo o úmysel, a chybu si priznal. Keďže si všimol odpojený voľný kábel, chcel ho zapojiť. „Nemám ani počítač, pretože u mňa všetko hasne,“ povedal.

„Nevidel som to celé, videl som, že je voľný kábel, podvedome som ho zapojil počas diskusie s kolegami. Vôbec som si neuvedomil, že som uzavrel nejaký okruh. Zavrel som skrinku a vôbec som to neriešil,“ povedal pre TASR. Uviedol, že to urobil nechtiac a „po tejto skúsenosti sa už nikdy ničoho nedotkne“. Doplnil, že v tejto súvislosti bol vypovedať ešte v piatok (28. 10.) na polícii. Vyvodenie zodpovednosti od neho zatiaľ klub OĽaNO nežiadal. „Aj ja sa divím, že to stačilo vyblokovať jedným káblikom, že takáto banalita zablokuje parlament,“ dodal Kollár. Aj preto si dal vypracovať správu, prečo konkrétny bod, na ktorom problém nastal, nebol ako jediný chránený. Ak sa podľa neho potvrdí úmysel, nevylúčil vyvodenie zodpovednosti.

Skúšobné hlasovanie a nové zariadenia

Kvôli zabezpečeniu plnej funkčnosti a optimálnej bezpečnosti sa bude riešiť komplexná výmena zariadení za iný súbor. Zároveň vedenie parlamentu komunikuje aj s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ). „Na nich sú a budú aplikované všetky opatrenia odporúčané NBÚ ako výsledok spoločných konzultácií na úrovní softvérových nastavení, ale aj na úrovni hardvérového a káblového manažmentu,“ uviedol. Vo štvrtok (3. 11.) sa uskutoční simulované hlasovanie, na ktorom sa budú skúšať všetky systémy. „Áno, bude niekto chodiť a káblikovať, prepájať a skúšať narušiť systém. Budú testovať, či nám to rozhodí systém, alebo či opatrenia, ktoré sme prijali, budú schopné odblokovať jednotlivé body, aby sa nenarušil chod celej Národnej rady,“ vysvetlil Kollár.

Jedným dychom dodal, že obvolal všetky strany okrem SaS, lebo tí sa už vyjadrili. Schôdza tak bude pokračovať v utorok o deviatej. „Všetci s tým súhlasili okrem pani Zemanovej z SaS, ktorá zastupuje asi 13 percent poslancov. Tento parlament sa neriadi autokraticky mojím rozhodnutím, ale kolektívne,“ zdôraznil šéf parlamentu. „Treba si uvedomiť, že nás čaká hlasovanie o štátnom rozpočte, bavíme sa o balíku desiatok miliárd eur. V tomto balíku sú dôležité zákony. Nemôžeme riskovať, že sa zas niečo pokazí a budeme sa škrabať, že sa niečo udialo. Systém musí byť bezpečný,“ dodal Peter Pčolinský. V utorok tak poslancov čaká hlasovací maratón so 75 bodmi. Môže ísť o viac ako 400 hlasovaní.

pčolinský kollár Čítajte viac Poslanci sa do práce vrátia až budúci týždeň, SaS: Svojvôľa Kollára

Odborník na IT Ondrej Macko uviedol, že už od začiatku pochyboval o tom, že šlo o hackerský útok. „Určite by sa k tomu niekto prihlásil a tiež viaceré systémy v parlamente fungovali, aj keď mnohé nie,“ povedal pre Pravdu. Mackovi príde zvláštne, že by si administrátor v parlamente nevšimol zle zapojený kábel. „Podobne ako to, že by to vyradilo registračné pokladnice v bufete, ako bolo avizované. Podľa mňa to svedčí o tom, že tieto zariadenia sú zastarané a je potrebné ich modernizovať,“ povedal. Zároveň to svedčí aj o tom, že pokiaľ majú poslanci možnosť prepájať káble tak, že to ohrozí fungovanie parlamentu, je potrebné zaviesť vyššiu formu zabezpečenia.

Spor s SaS

Debata sa však od technikálií a riešenia problému fungovania systému v parlamente rýchlo obrátila na liberálov. Šéfa hnutia Sme rodina rozčúlilo, že SaS kritizovala znefunkčnenie parlamentu na ďalších deväť dní, a to napriek tomu, že práve liberáli predtým zablokovali parlament celkovo trikrát počas dvoch rokovacích dní. „Sú veľmi aktívni, strašne by chceli rokovať. Asi preto chceli čím skôr Národnú radu spustiť, aby ju mohli znova zablokovať,“ kritizoval predseda parlamentu. „Toto sme mali s nimi, keď boli v koalícii. Na niečom sme sa dohodli a vždy spravili niečo iné. Teraz sa to prenieslo do parlamentu.“ Kollár liberálom vyčítal, že už ani opozícia nevie, akou stranou vlastne sú a na ktorý breh patria.

„A čo sa týka ďalších pínd, čo mala pani Zemanová, ktoré sa týkajú prepadávania bodov. Áno, body prepadnú, nemáme dosť poslancov, sme v menšinovej vláde. No body prepadávajú nielen opozičným, ale aj koaličným poslancom,“ zdôraznil. Šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová ešte minulý týždeň v stredu večer prepadávanie bodov kritizovala. „Ja pochopím, keď prepadne bod, ktorý je v druhom čítaní a dolaďuje sa nejaký pozmeňovací návrh. Rozumiem aj, ak prepadne ministerský bod, lebo tam nie je zhoda a niečo sa dolaďuje. Nerozumiem však tomu, ak prepadne bod v prvom čítaní, nie sú tam žiadne úpravy, len ho treba predstaviť,“ komentoval Pčolinský, ktorý vtedy ako nový podpredseda parlamentu schôdzu riadil.

Podľa neho doobeda nebol v pléne ani jeden poslanec zo SaS, body prepadli, a to isté nastalo aj poobede. „Sedeli tam niektorí poslanci. Došlo k situácii, ktorú som v živote nezažil v parlamente,“ uviedol s tým, že nechápal, prečo odmietli rokovať o vlastnom návrhu zákona. „Nasledovali ďalšie body SaS, začali vybehovať zo sály ako splašené zajace hore-dole, prepadli im všetky body a v ten istý večer dala Zemanová vyjadrenie, že v parlamente je chaos. Aby ľudia chápali, celý bordel a chaos má na svedomí najmä SaS so svojím farizejským prístupom. Na jednej strane sa niečoho dožadujú a na druhej strane to oni sami spôsobujú,“ dodal. Najväčším problémom je práve štátny rozpočet, za ktorý SaS zrejme nebude hlasovať. Podľa liberálov sa dá v provizóriu fungovať. Kollár dodal, že ak nebude možné v provizóriu doručiť pomoc, platí, že bude za predčasné voľby.

Kollár zároveň odmieta konšpirácie SaS, že koalícia nemala dostatok poslancov, a preto sa schôdza prerušila. „Je to detinské, aby používali konšpiračné teórie, že sme to naschvál prekáblikovali, lebo sme nemali dostatok poslancov. Keby si pani poslankyňa zobrala počítadlo, v pléne bolo 140 poslancov, my sme mali 72 poslancov. Všetky zákony by nám prešli Toto by som očakával od inej strany, nie od SaS,“ povedal. SaS sa proti Kollárovým slovám ohradila. Zemanová poznamenala, že hackerský útok sa nepotvrdil už minulý týždeň a funkčnosť hlasovania sa mala overiť skôr. Keďže na grémiu s takým dlhým prerušením schôdze nesúhlasila, Kollár o tom mal podľa nej dať hlasovať celé plénum, čo neurobil. Hovorí o chaose vo vedení parlamentu. „V riadnej krajine by predseda parlamentu podal demisiu,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Róbert Halák