Pri Dolnom Bare havaroval autobus, zranilo sa deväť ľudí

Pre väčšinu Čechov cestujúcich v autobuse, ktorý vo štvrtok predpoludním havaroval blízko slovenskej obce Dolný Bar, mieri náhradný autobus. Odvezie ich späť do Českej republiky. Pre TASR to uviedla Mariana Wernerová z Ministerstva zahraničných vecí ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

03.11.2022 11:02 , aktualizované: 15:53
debata
zväčšiť Autobus po nehode pri Dolnom Bare. Foto: HAZZ
nehoda autobus Autobus po nehode pri Dolnom Bare.

Česko je podľa jej slov v kontakte so slovenskými úradmi. „Nehodou sa zaoberá náš zastupiteľský úrad v Bratislave, ktorý českým občanom poskytuje konzulárnu pomoc a je v kontakte so slovenskými policajnými zložkami,“ spresnila Wernerová.

Niektorí Česi utrpeli aj ťažké zranenia. „Cestujúci utrpeli ako ľahké, tak bohužiaľ aj ťažké zranenia. Niektorí z nich preto zostávajú v starostlivosti slovenských lekárov,“ povedala Wernerová a dodala, že cestujúci smerovali do kúpeľov vo Veľkom Mederi.

Cesta pri Dolnom Bare v okrese Dunajská Streda, kde sa vo štvrtok stala nehoda autobusu, pri ktorej sa zranilo viacero cestujúcich, je už prejazdná. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že prípad si prevzal vyšetrovateľ z Dunajskej Stredy.

Autobus smeroval z obce Dolný Bar na Veľký Meder. „Z doposiaľ nezistených príčin vodička autobusu mala zísť vpravo mimo cestu do priekopy a naraziť pravou bočnou stranou do stromu. Vozidlo nakoniec skončilo späť na ceste,“ priblížila polícia. Pri dychovej skúške alkohol u 43-ročnej vodičky nezistili.

Autobus po nehode pri Dolnom Bare.
Pri nehode autobusu pri Dolnom Bare zasahoval...
+2Strom, do ktorého autobus narazil.

V autobuse sa podľa hasičov viezlo asi 50 ľudí. Išlo o turistov z Česka. Pri nehode sa zranilo najmenej deväť ľudí, niektorí utrpeli aj ťažšie zranenia. Zasahovať musel aj záchranársky vrtuľník.

„Posádka leteckých záchranárov si na mieste prevzala do svojej starostlivosti najťažšie zraneného, 74-ročného pacienta. Nárazom utrpel vážne poranenie hornej končatiny a hlavy,“ informovali leteckí záchranári s tým, že s vážnymi poraneniami ho letecky transportovali do nemocnice v Bratislave.

Na mieste nehody bola poskytovaná aj psychologická intervencia.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda autobusu