Štát až teraz začal riešiť nenávistné prejavy či extrémizmus

Na podnet ministra spravodlivosti Viliama Karasa sa vo štvrtok 3. novembra uskutočnilo prvé pracovné stretnutie zo série diskusií na tému nenávistných prejavov a extrémizmu. Viac ako 30 odborníkov na extrémizmus z najdôležitejších inštitúcií, akademickej sféry i mimovládneho sektora diskutovalo o aktuálnom nastavení trestného práva a taktiež si vymieňali skúsenosti v oblasti prevencie extrémizmu.

04.11.2022 09:11
Viliam Karas, minister spravodlivosti Foto: ,
Minister spravodlivosti Viliam Karas
debata (30)

„Na stretnutí zazneli cenné podnety a bolo jednoznačne cítiť, že tu je dobrá vôľa riešiť problémy pomocou otvoreného dialógu a vzájomnej spolupráce," povedal minister. Ako v tlačovej správe ďalej informuje rezort spravodlivosti, na stretnutí sa zúčastnili i štátni tajomníci Peter Sepeši a Edita Pfundtner.

Ministerstvo spravodlivosti je toho názoru, že problematika extrémizmu a osobitne nenávistných prejavov v spoločnosti si vyžaduje osobitnú pozornosť a komplexný prístup. „Zhodli sme sa na ďalšej nadrezortnej spolupráce a verím, že z tejto spolupráce vzídu dobré riešenia," doplnil Karas. Viacerí účastníci sa podľa ministerstva zhodli na potrebe prevencie vrátane lepšej spolupráce so školskými zariadeniami. „Konsenzus nastal aj pri téme posilnenia využívania služieb probačných a mediačných úradníkov," dodalo ministerstvo.

minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer Čítajte viac Hybridné hrozby dostanú stopku. Káčer: Dezinformácie sú prípravou vojny

Na stretnutí boli prítomní odborníci z ministerstva školstva, vnútra i kultúry a taktiež aj odborníci zo slovenského Policajného zboru, Národnej kriminálnej agentúry, Úradu špeciálnej prokuratúry a Generálnej prokuratúry. Taktiež sa na ňom zúčastnili aj špecialisti z Univerzity Komenského v Bratislave, Justičnej akadémie či Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a taktiež odborníci zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a Najvyššieho súdu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #nenávistné komentáre