Zo silného tandemu rozhádaná dvojica: Ako šiel čas s Ficom a Pellegrinim?

Boj medzi dnes už dvoma lídrami sa začal pred viac ako dvoma rokmi. Výsledkom bol vznik novej ľavicovej, sociálnodemokra­tickej strany Hlas-SD. Z asistenta poslanca Smeru Ľubomíra Vážneho cez poslanca, podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu až po dvojku v Smere, premiéra a volebného lídra sa tak stal šéf aktuálne podľa prieskumov najsilnejšej strany Hlas.

05.11.2022 10:00
debata (54)
Strana Smer vznikla v novembri roku 1999,...
Smer vládol na Slovensku s výnimkou obdobia...
+9Vo voľbách v roku 2012 sa Smeru podarilo získať...

Rozchod s Pellegriniho a Fica bolel najmä lídra Smeru a okrem poklesu popularity to pocítil aj v supervoľbách. Hlas totiž vo veľkom prevalcoval Smer. Po sčítaní rôznych koalícií by sa síce mohlo zdať, že je Smer silný, ako samostatná strana však nezískal ani zďaleka toľkých kandidátov ako v minulosti. Už v posledných komunálnych a župných voľbách, ale aj v eurovoľbách zaznamenala strana prepad.

Smer zvolil v supervoľbách cestu otvorenej spolupráce s extrémistami, ktorá mu nevyšla a zrejme mu nepridá ani na klesajúcej popularite. Hlas zvolil, naopak, neutrálnu cestu a so Smerom sa odmietol spojiť. Pellegrinimu sa dlhodobo vypláca kritizoval jeho bývalého šéfa. Prinieslo mu to nielen vyššie preferencie, ale aj oveľa vyšší koaličný potenciál, keďže sa dokáže spojiť naozaj s každým.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba