Arcibiskup Orosch pochybuje o nevinnosti obetí útoku na Zámockej. Polícia hovorí o hrubej manipulácii

Trnavský arcibiskup Ján Orosch v neverejnom obežníku pre kňazov zapochyboval o tom, či boli obete streľby pred barom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave skutočne nevinné. V obežníku sa tiež zamyslel, koľkokrát sa v podniku konali protidrogové razie. Polícia sa voči obežníku dôrazne ohradila, tvrdí, že jeho časti hrubo manipulujú teroristický útok na Zámockej ulici.

04.11.2022 20:17 , aktualizované: 22:40
Ján Orosch Foto: ,
Trnavský arcibiskup Ján Orosch
debata (412)

Úryvok z predmetného obežníka získal denník N od jedného z nespokojných kňazov.

Kňazi v trnavskej arcidiecéze dostávajú od vedenia arcidiecézy obežník, ktorého súčasťou je aj príhovor (slovo) arcibiskupa, ktorý stojí na čele celej regionálnej oblasti v cirkvi, čiže diecézy. V niektorých diecézach sú tieto obežníky prístupné aj verejnosti, v trnavskej však ide o neverejný dokument.

Orosh sa v úvodnom slove obežníka okrem iného zamýšľa nad okolnosťami tragickej udalosti na Zámockej ulici, pri ktorej strelec zavraždil Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča z komunity LGBTI+. Arcibiskup v obežníku tvrdí, že ich vražda ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti. „Radikálne a odsúdeniahodné riešenie osobného problému je tragické,“ píše Orosch.

LGBTI, Ide nám o život Čítajte viac Bol terorista zo Zámockej naozaj osamelým strelcom? Odpovedá expert

Orosch ďalej píše, že sa k udalosti vyjadrili už mnohí – od najvyšších predstaviteľov štátu, politikov, cez zástupcov cirkví, až po bežných občanov. Trnavský arcibiskup uvádza, že v ich vyjadreniach mu však prekáža jedno slovo, s ktorým nemôže súhlasiť, a to slovo „nevinné“ obete.

„Ľudia, počnúc majiteľom klubu „Tepláreň“, návštevníci klubu, o ktorých sme sa nedozvedeli nič o ich veku, o ich možnej drogovej závislosti, pohoršlivom – a zo strany veriacich právom videnom – nemravnom konaní, až po poľutovaniahodné obete, sú naozaj všetci nevinní?“ pýta sa Orosch.

Ďalej si kladie otázku, koľkokrát sa v Teplárni uskutočnila protidrogová razia, ako často sa tam objavila kontrola osôb mladších ako osemnásť rokov a kto je vlastne majiteľom tohto zariadenia. Meno majiteľa podniku je pritom známe, bar Tepláreň vlastní Roman Samotný.

„Viem si totiž predstaviť, že ani raz sa tam žiadna kontrola nekonala. Prečo? Lebo by sa to mohlo považovať za homofóbne konanie," tvrdí arcibiskup. Orosch dodáva, že o celej tragédii sme sa zatiaľ nedozvedeli nič. Sám však pritom bez dôkazov polemizuje o nevinnosti obetí streľby.

Polícia hovorí o hrubej manipulácii

Na Oroschov obežník reagoval Policajný zbor, ktorý sa voči nemu dôrazne ohradil. V statuse na sociálnej sieti polícia uviedla, že v obežníku sa nachádzajú časti, ktoré „hrubo manipulujú teroristický útok na Zámockej ulici, stigmatizujú dve nevinné obete a popierajú samotnú kresťanskú vieru, ktorej je arcibiskup oficiálnym predstaviteľom.“

Arcibiskup Ján Orosch sa v obežníku podľa polície zamýšľa, či dve obete boli “nevinné”, či nekonzumovali drogy alebo či miesto činu nebolo predmetom razií v súvislosti s drogami. „Arcibiskup uvedené state uvádza ako opytovacie vety, čo je štandardná kreatívna technika manipulátorov, ktorí takto svoje skutočné myšlienky schovávajú za otázniky," píše ďalej polícia v statuse.

Podľa Policajného zboru Oroschove slová nielen hrubo urážajú pamiatku dvoch mladých ľudí a prácu vyšetrovateľov, ale stávajú sa súčasťou nenávisti v našej spoločnosti. „Autorita, akou by mal byť arcibiskup pre veriacich, na miesto spájania a upokojovania, rozdeľuje spoločnosť na základe manipulatívnych otázok založených na klamstve," uzavrela polícia.

vallo, čaputová Čítajte viac Čaputová a Heger sa zúčastnili na omši za obete tragédie na Zámockej

© Autorské práva vyhradené

412 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Orosch #streľba na Zámockej