Mladistvý útočník z Novák ide do väzby. Lipšic hodnotí rozhodnutie ako správne

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhovela návrhu prokuratúry a vzala do väzby obvineného mladistvého A. B., ktorý v Strednej odbornej škole v Novákoch vo štvrtok (3. 11.) sekerou zaútočil na spolužiakov.

05.11.2022 19:44
nováky Foto:
Zasahujúci policajti pred strednou školou v Novákoch po útoku sekerou.
debata (12)

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ako dozorový prokurátor v prípade hodnotí rozhodnutie súdu ako zákonné a správne. „V plnej miere sa súd stotožnil s naším návrhom na väzbu z dôvodu rizika pokračovania v trestnej činnosti, respektíve snahy o dokonanie činu,“ uviedol Lipšic.

Pripomenul, že obvinený sa k činu priznal, nechcel však bližšie špecifikovať jeho možnú motiváciu, upozornil, že konanie mladíka bude predmetom odborného psychiatrického posudku.

Podľa Lipšicových slov si advokát obvineného ponechal trojdňovú lehotu na podanie prípadnej sťažnosti voči rozhodnutiu ŠTS.

VIDEO: V Novákoch útočil študent sekerou, zranil dievča
Video

Obhajca obvineného Ladislav Krčmárik uviedol, že za skutkom mal byť dlhodobo zlý psychický stav jeho klienta, vylúčil však, že by obvinený bol v čase skutku pod vplyvom omamných látok, takisto odmietol inšpiráciu udalosťami októbrového teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave.

Libor Sladký Čítajte viac Riešením nie sú skenery. Nechcem zo škôl väznice, hovorí odborník na bezpečnosť

Študenta vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v piatok z pokusu o úkladnú vraždu, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil mladistvú osobu A. B. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu,“ priblížila hovorkyňa.

Stredná odborná škola v Novákoch po útoku...
Stredná odborná škola v Novákoch po útoku...
+7Stredná odborná škola v Novákoch po útoku...

K útoku na SOŠ v Novákoch prišlo vo štvrtok doobeda. Mladík zranil dievča, ktoré zasiahol do oblasti hlavy. Žiak tiež zaútočil na svojho spolužiaka, ten vyviazol bez zranení. Po svojom vyčíňaní z miesta incidentu ušiel. Polícia agresora zadržala asi 500 metrov od školy v neďalekom poli.

Vrútky, tragédia Čítajte viac Gangy aj jednotlivci. Prehľad 8 prípadov detských útokov z minulosti

Riaditeľka SOŠ Katarína Piačková uviedla, že útočil študent prvého ročníka. „Chlapec je žiakom prvej triedy. Javil sa ako absolútne bezproblémový, nezaznamenali sme ani náznak niečoho, čo by sme si mali všimnúť,“ priblížila.

Jeden zo študentov prvého ročníka opísal, že počul krik, nachádzal sa však na inom mieste, na akom došlo k útoku. „Boli sme len zatvorení v triede,“ povedal. Útočníka študent podľa svojich slov nepoznal. Do školy si po študenta prišiel jeho otec. „Mne volal syn, nevedel som o ničom. Až dcéra mi potom povedala, že na internete sú prvé informácie. Som rád, že sa mi ohlásil a že je v poriadku,“ doplnil otec.

VIDEO: Vyjadrenie prezidentky k útoku v Novákoch
Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Novákoch