Čaputová: Klimatická kríza a jej dôsledky nás stoja veľmi veľa

Je dôležité, aby zástupcovia jednotlivých krajín spolu hovorili a aby najväčší znečisťovatelia urobili konkrétne kroky na zastavenie klimatickej krízy. S týmto odkazom vystúpi v pondelok prezidentka Zuzana Čaputová na summite svetových lídrov v rámci Klimatickej konferencie OSN v Egypte.

07.11.2022 10:29
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (21)

Zúčastní sa aj na diskusii o spravodlivej transformácii, ktorá je jedným z kľúčových prvkov Parížskej klimatickej dohody a Dohovoru o zmene klímy. O svojej ceste do Egypta informovala v krátkom videu na sociálnej sieti.

V egyptskom Šarm-aš-šajchu sa podľa hlavy štátu stretnú zástupcovia viac ako 190 krajín sveta, ktorí budú diskutovať aj o tom, ako urobiť čo najviac na zastavenie klimatickej krízy. „Máme ju možnosť vidieť všade okolo nás, veď napríklad počas tohto leta sme u nás mali najväčšie, až 500-ročné suchá. V Čechách, ale aj na iných miestach boli rozsiahle požiare, čelíme povodniam, rozličným iným úkazom, vedci hovoria o nezvratnom topení ľadovcov a ďalších znakoch, ktoré jasne ukazujú, že klimatická kríza napreduje,“ uviedla Čaputová.

Podľa prezidentky Slovensko patrí ku krajinám, ktoré majú k ochrane ovzdušia a klímy ako takej zodpovedný prístup. Je navyše členom Európskej únie, ktorá deklarovala veľmi významné klimatické ciele. „Klimatická kríza a jej dôsledky veľmi veľa stoja. Stoja ďaleko viac ako investovanie do preventívnych opatrení,“ povedala na záver Zuzana Čaputová.

COP27 / Klimatická konferencia / Čítajte viac V tieni vojny na Ukrajine sa v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch začala klimatický summit OSN
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #klimatická kríza