"Nevyžiadaná právna rada". Prezidentka vyškolila Fica a ďalších z práva

Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala na kritiku v súvislosti s dátumom konania referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie.

07.11.2022 10:54 , aktualizované: 14:16
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (329)

„V nedeľu som si vypočula, že termín konania referenda 21. januára podľa niektorých poslancov nie je dobrý,“ začala svoj status na sociálnej sieti prezidentka. Podľa hlavy štátu tento termín odporučil odbor volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra ako najskorší možný.

Doplnila, že termín vychádza z lehôt potrebných pre hlasovanie zo zahraničia a tiež z lehôt na samotnú prípravu referenda.

„Najneskorší termín referenda, na ktorý som ho (referendum) mohla podľa ústavných lehôt vyhlásiť, bol 12. február. Jediné termíny, ktoré teda na konanie sa referenda ešte pripadali do úvahy, boli 28. január, 4. február a 11. február. Som zvedavá na diskusiu, v čom by boli tieto termíny lepšie. V počasí asi ťažko,“ uviedla prezidentka.

Video
Pozrite si, či prezidentka Čaputová vyzve občanov na účasť v referende.

Čaputová sa zároveň ohradila voči vyjadreniam, že o jednej otázke mohla vyhlásiť referendum už 29. októbra a o druhej otázke až po tom, čo by o nej rozhodol Ústavný súd SR.

„Som viazaná petíciou v podobe, v akej mi bola doručená, teda s dvomi otázkami v jednej petícii. Ak by mi boli doručené dve petície, pre každú otázku samostatne, potom by bolo možné vyhlásiť dve referendá v rôznych termínoch konania,“ vysvetlila. Podotkla, že najdôležitejšie je napísať referendové otázky v súlade s Ústavou SR.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Inicioval ho Smer s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bude 21. januára 2023

Soros, Soros, Soros a zmarená kampaň

Na vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej k otázke referenda reagoval na sociálnej sieti aj predseda Smeru Robert Fico. Uviedol, že Čaputová, „Sorosove dieťa“, dotiahla marenie tohto referenda do dokonalosti. Najskôr sa podľa lídra Smeru nezmyselne obrátila na Ústavný súd SR, hoci, ako tvrdí Fico, vedela, že referendum bude musieť vyhlásiť.

„Urobila tak len preto, aby sa referendum nemuselo konať 29. októbra tohto roku počas lokálnych volieb. Lebo by bolo úspešné. Keď už takto na pokyn jej chlebodarcov učinila, referendovú skazu dokončila jeho vyhlásením na 21. januára 2023, hoci ho mohla vyhlásiť aj v polovičke februára,“ zamýšľa sa Fico.

Predseda Smeru tvrdí, že tak hlava štátu urobila preto, aby nebolo možné robiť kampaň v prospech referenda. „Sorosovcom je dostatočne zrejmé, že v predvianočnom období sa kampaňovať nedá a že život začína na Slovensku až po 6. januári. Zrátali si to a povedali, že zmaria aj kampaň, keď už zmarili referendum, pretože dva týždne medzi 6. januárom a 21. januárom sú výsmechom státisícom ľudí, ktorí podpísali petičnú akciu,“ uviedol Fico pričom dúfa, že ju za to Soros ocení.

© Autorské práva vyhradené

329 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Zuzana Čaputová