Orosch i KBS sa ospravedlnili rodinám obetí zo Zámockej ulice

Trnavský arcibiskup Ján Orosch a Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa ospravedlnili rodinám obetí zo Zámockej ulice v Bratislave. Uviedli to v reakcii na neverejný obežník určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, v ktorom Orosch zapochyboval o nevinnosti obetí útoku. Úvodník v dokumente chce preformulovať.

07.11.2022 12:15 , aktualizované: 12:35
Ján Orosch Foto: ,
Arcibiskup trnavskej arcidiecézy Ján Orosch
debata (43)

„Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave,“ uviedol Orosch vo vyhlásení. Veľmi ho mrzí, keď neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. „Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list,“ povedal.

„Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni,“ dodal.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober sa ospravedlnil za vzniknuté nedorozumenie, ktoré vyšlo z ich radov v súvislosti s Oroschovým obežníkom.

Bober sa poďakoval Oroschovi za jeho vyjadrenie a vyslovenie ľútosti nad situáciou, ktorá v spoločnosti vyvolala nepokoj. „Ako biskupi, kňazi, zasvätení, ale aj veriaci laici sme povolaní snažiť sa o čo najväčšiu empatiu naplnenú evanjeliovým posolstvom nádeje a milosrdenstva, a to hlavne v okamihu, keď stojíme zoči-voči tragickým udalostiam,“ uviedol vo svojom vyhlásení Bober.

Ako doplnil, vtedy „chceme tíšiť bolesť a upokojovať, nechceme vyhrocovať polemiky ani sa zaoberať podozreniami, pre ktoré niet podkladov“. Tvrdí, že na diskusie a hľadanie argumentov o hodnotách či morálnych postojoch je potrebné využiť iné fóra a príležitosti na dialóg.

Opätovne vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí vraždy na Zámockej ulici v Bratislave a znásobuje sľúbené modlitbové memento. „Veriacich prosím o modlitby za pokoj a zmierenie pre všetkých v našej krajine,“ uviedol Bober.

Ján Orosch Čítajte viac Arcibiskup Orosch pochybuje o nevinnosti obetí útoku na Zámockej. Polícia hovorí o hrubej manipulácii

Podľa medializovaných informácií sa v obežníku, ktorý dostali kňazi v Trnavskej arcidiecéze, objavilo v príhovore arcibiskupa Oroscha spochybnenie nevinnosti obetí útoku na Zámockej ulici. Orosch síce tvrdil, že ich vražda ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti, no priznal, že mu prekáža spojenie „nevinné obete“. Prostredníctvom otázok s obeťami strelca nepriamo spojil možnú drogovú závislosť či nemravné konanie.

Voči Oroschovým slovám sa ostro ohradila polícia. Označila ich za hrubú manipuláciu založenú na klamstve, ktorá dehonestuje pamiatku nevinných obetí a navyše podnecuje nenávisť a polarizáciu v spoločnosti.

Vyjadrenia cirkevného hodnostára kriticky komentovali i viacerí politici. Predseda vlády Eduard Heger ich označil za veľmi nešťastné a hoci boli súčasťou interného dokumentu, myslí si, že je potrebné i v takom prípade vážiť slová.

kollár, orosch Čítajte viac Ostré slová politikov po liste arcibiskupa Oroscha. Kollár odporúča polícii, aby si strčila podobné kecy do z...u
43 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Orosch #streľba na Zámockej