Novým veliteľom Síl pre špeciálne operácie sa stal Jaroslav Krám

Novým veliteľom Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl SR sa stal Jaroslav Krám. Funkciu veliteľa prevzal v pondelok na slávnostnom nástupe v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

08.11.2022 10:09
Jaroslav Krám Foto: ,
Nový veliteľ Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl SR Jaroslav Krám v areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 7. novembra 2022
debata (3)

Doterajší veliteľ Branislav Benka pripomenul, že Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie sa podarilo vytvoriť v roku 2019. „Počet príslušníkov špeciálnych síl sa aktuálne blíži k číslu 1 300. To je zhruba päť až šesť percent celkových tabuľkových počtov OS SR, čo je zaužívaný štandard v rámci Severoatlantickej aliancie,“ uviedol.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zdôraznil, že špeciálne sily mnohokrát preukázali, akým dôležitým pilierom sú pre SR. „Spomeniem excelentne zvládnutú evakuáciu civilov z Afganistanu. Ale aj úlohy, ktoré súvisia so situáciou na Ukrajine alebo s pandémiou Covid-19,“ doplnil Naď.

špeciál lietadlo SR air force afganistan Čítajte viac Z Afganistanu sa podarilo dopraviť na Slovensko 24 osôb, pri ich evakuácii museli použiť zbrane

Smerovanie Síl pre špeciálne operácie je podľa nového veliteľa výborne nastavené. „Mojou úlohou je pokračovať, nie je dôvod na veľké zmeny. Pochopiteľne, že budem reagovať na aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie a zavádzanie nových trendov. V minulosti sme dostali technické prostriedky, čo sa týka výzbroje a spojovacej techniky. Čo nám vyslovene chýba, je mobilita,“ dodal Krám.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Krám #Veliteľstvo síl pre špeciálne operácie