Ústavný súd nevyhovel sťažnosti Pčolinského o jeho väzobnom stíhaní

Ústavný súd koncom októbra nevyhovel ústavnej sťažnosti bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Ako na sociálnej sieti informuje Úrad špeciálnej prokuratúry, ide o tretie rozhodnutie ústavného súdu, ktorým bola potvrdená ústavnosť jeho väzobného trestného stíhania.

08.11.2022 11:29
Vladimír Pčolinský / SIS / Foto:
Vladimíra Pčolinského privážajú na Špecializovaný trestný súd v Pezinku
debata

„To znamená, že každé väzobné rozhodnutie v tejto trestnej veci prešlo testom ústavnosti," konštatuje prokuratúra. Zároveň dodáva, že celkovo potvrdilo dôvodnosť stíhania Vladimíra Pčolinského 15 sudcov na všeobecných súdoch a Ústavnom súde SR.

Úrad špeciálnej prokuratúry podal v máji tohto roku na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na Vladimíra Pčolinského pre zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Súd však následne obžalobu prokurátorovi vrátil pre zistené procesné pochybenia.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera ešte predtým v auguste 2021 zrušil uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry zo dňa 11. marca a 13. apríla 2021, ktorými vzniesol obvinenie voči Vladimírovi Pčolinskému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania.

Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekonal. Námestník vtedy taktiež zrušil obvinenia voči Zoroslavovi Kollárovi pre prečin podplácania.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry následne vo februári tohto roku opätovne vzniesol Vladimírovi Pčolinskému a Zoroslavovi Kollárovi obvinenie. Kauza sa týka podozrenia, že bývalý šéf SIS za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie Zoroslava Kollára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský