Mikuláš Černák sa možno už o pár mesiacov ocitne na slobode. Už ho čaká zrekonštruovaný dom

Štyri mesiace chýbajú do lehoty stanovenej zákonom, keď súd môže rozhodovať o priepustke na slobodu pre Mikuláša Černáka, bossa banskobystrického podsvetia. Hlavnou podmienkou je dobré správanie počas pobytu za mrežami a verdikt psychológa o predpoklade jeho resocializácie.

08.11.2022 13:18 , aktualizované: 14:41
Mikuláš Černák Foto: ,
Mikuláš Černák
debata (201)

Šancu na prepustenie však výrazne zvyšuje aj jasne určené miesto, kam po odchode z väzenia zamieri. Mnohonásobný vrah by sa podľa informácií týždenníka Plus 7 dní mohol po odpykaní si 25-ročného trestu z pôvodne doživotného vrátiť do zrekonštruovaného rodičovského domu v Telgárte v okrese Brezno, na ktorom sa v ostatnom čase horúčkovito pracovalo.

„Ak má prichystané ubytovanie, to mu len pomôže. Veľmi dôležité je, aby vedel súdu preukázať, že neostane na ulici a bude mať aj z čoho žiť. Lebo keby nemal kam ísť, aký by bol predpoklad, že sa rýchlo nedostane zase na šikmú plochu?“ vysvetľuje advokátka Eva Mišíková, ktorá ako prokurátorka sama pracovala na prípadoch spáchaných černákovcami a pričinila sa o odsúdenie Černáka za vraždu poľského milionára Szymaneka, hoci v pôvodnom konaní bol v tejto veci oslobodený.

Príchod Černáka a ďalších mafiánov na súdne pojednávanie v kauze vraždy Volzovej

Video

„Som presvedčená o tom, že keby Černák žil v iných časoch, aj by viedol iný život. Bosa z neho spravila spoločnosť. Nadobudol pocit, že je všemocný. No predsa len – on nezastrelil dieťa ako niekto iný. Treba si uvedomiť, že odsedieť si dvadsaťpäť rokov vo väzení je veľmi tvrdý trest. To si my zvonka nevieme ani predstaviť,“ uviedla pre Plus 7 dní Mišíková s tým, že sledovala, ako sa Černák časom menil. „Mám pocit, že dnes je mentálne niekde inde. Vie si ľahko spočítať, či sa mu oplatí čo i len jediný prešľap. Lebo potom by šiel okamžite naspäť do basy. Prepustenie v prípade doživotného trestu je len podmienečné,“ doplnila.

Rekonštrukciu rodičovského domu v Telgárte podľa týždenníka financuje Černák. Vo väzení totiž napísal knihu, ktorá sa predávala dobre. V katastri nehnuteľností je ako majiteľka domu evidovaná matka Mikuláša Černáka. Barák totiž Černákovci už dávno predali niekomu zo vzdialenej rodiny, no asi dvadsať rokov v ňom nikto nebýval a nehnuteľnosť chátrala. Osemdesiatročná bossova mama ho nedávno získala späť aj s okolitým veľkým pozemkom na základe kúpnej zmluvy, píše týždenník.

Mikulášovi Černákovi polícia aj prokuratúra pripisujú desiatky vrážd, pričom k mnohým sa aj sám priznal. Odsúdený je síce na doživotie, podľa zákona však môže po dvadsiatich piatich rokoch vo väzení požiadať o podmienečné prepustenie. V decembri ale odsedených dvadsaťpäť rokov ešte mať nebude, pretože na prelome rokov 2002 a 2003 strávil štyri mesiace na slobode. Za mreže sa vrátil po tom, ako sa dostal do menšieho konfliktu na lyžiarskom svahu, kde sa práve nachádzal aj vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda.

Pavol Rusko o podsvetí, pomeroch v televízii, Volzovej a jeho kauze

Video
201 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Černák