Zomrel expolitik a spoluzakladateľ KDH Ivan Čarnogurský

Vo veku 89 rokov zomrel bývalý politik a spoluzakladateľ KDH Ivan Čarnogurský.

09.11.2022 09:18 , aktualizované: 11:48
Čarnogurský Foto: ,
Ivan Čarnogurský na sneme KDH v Nitre 21. februára 2015.
debata (16)

Ako prvý o tom informoval web noviny.sk. „Ivan Čarnogurský sa spolupodieľal na formovaní hnutia a základných kresťanských, demokratických a národných pilieroch, o ktoré sa hnutie opiera dodnes,“ uviedla hovorkyňa KDH Lenka Halamová s tým, že mu ďakujú za dlhoročnú službu.

Pamiatku zosnulého politika si minútou ticha uctili aj poslanci parlamentu v úvode stredajšieho hlasovania Národnej rady. Poslanci si pripomenuli jeho politickú kariéru a prácu pre Slovensko.

Čarnogurský pôsobil ako poslanec NR SR i československého Federálneho zhromaždenia. Bol bratom expremiéra Jána Čarnogurského.

Ivan Čarnogurský sa narodil 27. mája 1933 v Bratislave. Študoval na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave aj na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobil ako inžinier na viacerých pozíciách.

Po novembrových udalostiach v roku 1989 patril spolu s bratom Jánom Čarnogurským k zakladajúcim členom KDH. Po prvých slobodných voľbách v roku 1990 sa stal poslancom a podpredsedom Slovenskej národnej rady.

V rokoch 1990 až 1995 bol generálnym riaditeľom podniku Hydrostav Bratislava. Podieľal sa okrem iného na výstavbe plavebných komôr v Egypte na rieke Níl. Po odchode z Hydrostavu bol v rokoch 1995 – 2002 riaditeľom bratislavskej firmy Ipec Projekt.

Firmu KORS Bratislava viedol v roku 2002 a od roku 2003 bol členom predstavenstva East-West Economic Club Bavaria. V roku 2004 pôsobil aj v organizácii European Economic Senate. Bol tiež prezidentom Zväzu priemyselných podnikateľov Slovenska, zastával aj post podpredsedu Republikovej únie zamestnávateľov a v roku 2011 sa postavil na čelo čínsko-slovenskej spoločnosti European Investment Traskontinental.

NR SR: Odovolávanie Fica Čítajte viac Prečo Fico založil Smer. Umožnil mu to aj Dzurinda
16 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #KDH #Ivan Čarnogurský