Naď odmieta porušenie sankcií, Krúpa očakáva k téme vývozu ďalšie kroky

Slovensko neporušilo pri vývoze do Ruska žiadne zákony ani sankcie, povedal v stredu minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v súvislosti s kauzou vývozu tovaru do Ruska a Iránu, ktorý by mohol byť zneužívaný na vojenské účely. Naď to uviedol po mimoriadnom spoločnom zasadnutí finančného a brannobezpečnostného výboru.

09.11.2022 10:04 , aktualizované: 15:52
Jaroslav Naď Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď prichádza na zasadnutie finančného a brannobezpečnostného výboru
debata (3)

Šéf Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS) má naďalej otvorené otázky, zaujímať sa bude o ďalšie riešenia zo strany koalície. „Bublina spľasla, emócie opadli, politikárčenie išlo bokom a ukázalo sa, že orgány na Slovensku si robia robotu, ako majú. Nemáme ani jeden jediný prípad, ktorý by potvrdil medializované veci alebo veci, ktoré komunikovali opoziční politici,“ skonštatoval Naď.

Žiadna spravodajská služba nebola podľa ministra obrany kontaktovaná zahraničnou spravodajskou službou, aby sa upozornilo na nejaký problém. Odmietol tiež, že by zaznamenali informáciu o použití komponentu zo Slovenska vo vojenskom zariadení Ruskej federácie.

Naď zároveň priznal, že zneužívanie civilných vývozov, vyberanie súčiastok a používanie do vojenských materiálov sa diať môže. Nebráni sa preto debate o tom, ako rozšíriť alebo sprísniť sankčný mechanizmus, muselo by však ísť o riešenie na úrovni Európskej únie alebo širšej.

Šéf finančnej správy Jiří Žežulka informoval, že sa snažia vylepšiť systém finančnej správy pre kontrolu tovaru dvojakého použitia. Ako vysvetlil, neznamená to, že systém nefunguje. „Musíme sa pýtať, ako je možné, že české ministerstvo vydalo 550 licencií, zatiaľ čo naše ministerstvo hospodárstva vydalo štyri licencie,“ komentoval.

Krúpa je zvedavý na ďalšie závery. Od koalície očakáva obratom návrh zákona, ktorý by prípadné nedostatky riešil. „Bolo identifikované, že je potreba nejakej legislatívnej úpravy, ktorá by mala riešiť konkrétne veci,“ vysvetlil. Súčasný systém FS je podľa neho nedostatočný. „Sú tam nedostatky, sú tam podozrenia, čiže pokiaľ sa potvrdia, pre mňa je to a naďalej to zostáva megaškandál,“ dodal v súvislosti s kauzou.

Šéf finančného výboru Marián Viskupič informoval, že finančnej správe dali preveriť údaje o ďalších potenciálne problémových prípadoch. FS má následne informovať výbor. Na výbore sa zúčastnil aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a minister hospodárstva Karel Hirman, ako aj šéf Slovenskej informačnej služby Michal Aláč.

Žiadne porušenie pravidiel

Nezistilo sa žiadne porušenie pravidiel vývozu tovarov do Ruska v súvislosti so sankciami. Po rokovaní bezpečnostnej rady o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že Finančná správa preverila všetky medializované prípady dovozu a vývozu tovaru. Finančná správa zároveň podľa Hegera prijala v tejto súvislosti aj opatrenia.

„Podľa toho, ako nás informoval prezident Finančnej správy Jiří Žežulka, všetok tovar, ktorý sa medializoval, bol kontrolovaný papierovo i fyzicky, k žiadnym porušeniam sankcií nedošlo,“ zdôraznil Heger. Upozornil, že do Ruskej federácie exportujú aj iné krajiny, a to v oveľa väčšom objeme. „Náš vývoz do Ruskej federácie, naopak, klesol,“ upozornil.

Premiér avizoval takisto opatrenia, ktoré sa v tejto súvislosti prijmú na podnet FS. „Jednak sa zintenzívni spolupráca s Českou republikou, zavedie sa nový systém školenia pracovníkov v tejto oblasti a výrazne sa posilní tiež spolupráca medzi FS a Ministerstvom hospodárstva SR,“ spresnil Heger.

dron Čítajte viac Podporuje Slovensko Putinovu vojnu? Motory v zostrelených dronoch sú údajne z Prievidze
3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger