Kajúcnici majú podľa Hlasu na čínskych účtoch milióny eur. Lipšic údajne nekoná

Peniaze z kauzy Daniari mali podľa Hlasu skončiť na čínskych bankových účtoch. Následne mali byť legalizované a majú ich aj naďalej využívať kajúcnici, ktorí figurujú v elitných prípadoch. Poslanec Hlasu Matúš Šutaj-Eštok vyhlásil, že má dôkazy o čínskych účtoch, kde majú mať kajúcnici uložené peniaze.

09.11.2022 10:42 , aktualizované: 14:36
František Imrecze / Daniel Čech / Ľudovít Makó / Foto:
Zľava Michal Suchoba, Ľudovít Makó, František Imrecze a Daniel Čech
debata (135)

Na Generálnu prokuratúru priniesol podľa svojich slov dôkazy o praní peňazí a výberoch hotovosti, ktoré údajne páchala elitná skupina kajúcnikov. Trestné oznámenie sa mu však nepodarilo podať. Niekto v priestoroch Generálnej prokuratúry nahlásil bombu.

„Ak sudca rozhodne a uverí výpovedi kajúcnika namiesto výpovedi obžalovaného, tak obžalovaný má smolu. Títo ľudia majú pre Romana Mikulca, Daniela Lipšica, ale aj Igora Matoviča cenu zlata,“ mieni Šutaj-Eštok.

VIDEO: Šutaj-Eštok: Kajúcnici majú milióny na čínskych účtoch.

Video

„Sú to veci v ktorých prebieha vyšetrovanie a ja sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Minister financií Igor Matovič označil Šutaj-Eštoka za „skorumpovaného zlodeja zo Smeru“.

„Nerád by som pána Šutaj-Eštoka komentoval. V mnohých prípadoch sa jeho vyjadrenia nepotvrdili,“ reagoval prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Podľa neho „intenzívne prebieha očierňovanie kajúcnikov“.

VIDEO: Hamran: Očierňovanie kajúcnikov intenzívne prebieha.

Video

Kajúcnici, podnikateľ Michal Suchoba a bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze pritom spolupracujú s políciou v kauze Mýtnik, ktorá sa týka korupcie a predražených tendrov na Finančnej správe. Škodu spôsobenú štátu vyčíslili prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na viac ako 45 miliónov eur. Obžalovaní sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Obžalobe v tejto veci čelí podnikateľ spájaný so Smerom Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, či bývalý štátny tajomník financií Radko Kuruc.

Šutaj-Eštok tvrdí, že Matovič potrebuje „kajúcnikov ako soľ“. Medzi elitných kajúcnikov podľa Šutaj-Eštoka patrí obvinený kajúcnik Suchoba, bývalý prezident finančnej správy Imrecze, bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech a bývalý šéf kriminálky na Finančnej správe Ľudovít Makó.

Do podvodov s uplatňovaním si nadmerného odpočtu DPH bolo zapletených 24 daňových subjektov, ale aj vedúci pracovníci Daňového úradu v Nitre či vysokí funkcionári finančnej správy. Úplatky sa pre týchto pracovníkov pohybovali v tisícoch eur.

Vyhlásil, že „Igor Matovič a jeho nominanti krivia boj so spravodlivosťou“. Špeciálna prokuratúra síce podľa neho stíha krádež viac ako 18 miliónov eur, ale podľa Šutaj-Eštoka nestíha ich legalizáciu.

Šutaj-Eštok vyhlásil podozrenie, že hlavou organizovanej skupiny je Suchoba. „Koľko ešte ostalo miliónov na účtoch v čínskych bankách a koľko už bolo vypratých? Viac ako 18 miliónov eur je k dispozícii kajúcnikov a špeciálna prokuratúra toto ticho toleruje,“ vyhlásil Šutaj-Eštok.

Napriek tomu, že trestný čin spadá pod špeciálnu prokuratúru, tak sa s trestným oznámením obrátil na Generálnu prokuratúru. „Som presvedčený, že generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý je nadriadený špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi, dohliadne na to, aby táto kauza nezapadla prachom,“ spresnil.

Špeciálna prokuratúra odkázala, že ohľadom legalizácie trestnej činnosti, ktorá má súvisieť s kauzou daniari sa na Úrade špeciálnej prokuratúry vedie trestné stíhanie od novembra 2021. „Vyjadrenie poslanca, že sa tým nikto nezaoberá nezodpovedá skutočnosti,“ spresnila Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Podľa strany Hlas sa v kauze Daniari počas rokov 2012 až 2018 kvôli nekalému zárobku spolčili osoby Smolen, Hložek, Ujváry a Farský. „Títo ľudia mali vplyv na ovládanie a riadenie obchodných spoločností, ktoré boli platcami DPH. Podľa výpovedí svedkov sa táto partia spojila s ďalšími osobami, bez ktorých by sa takýto daňový podvod nedal uskutočniť. Týmito osobami boli práve dnešní kajúcnici Suchoba, Imrecze, Makó, Uharka a Čech. Vzhľadom na svoje funkcie vo vedení Finančnej správy alebo na svoje kontakty vedeli túto trestnú činnosť prikryť,“ vyhlásila Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa strany.

Suchoba, Smolen, Hložek, Ujváry a Farský si mali zariadiť vytvorenie alebo prevzatie vybraných firiem obsadením ich orgánov vlastnými osobami alebo nimi riadenými a ovládanými ďalšími ľuďmi.

Podľa Hlasu tak vzniklo takzvané portfólio daňových subjektov, ktoré zaradili do príslušnosti Daňového úradu v Nitre.

„Nato podali daňové priznania z DPH, ktoré vykazovali fiktívne nadmerné odpočty za vymyslené tovary či služby. Podľa svedkov potom Suchoba, Imrecze a Smolen vplývaním na Makóa, Čecha a Uharku zabezpečili, aby sa tieto firmy nestali predmetom vyšetrovania Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý viedol samotný Makó. Podľa výpovede Smolena prišiel potom kajúcnik Suchoba so svojím plánom, ako preprať nakradnuté peniaze cez čínske banky,“ uzavrela Medveď Macíková.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Špeciálna prokuratúra #kajúcnici