Poslanci zvolili za nového šéfa ÚVO Petra Kuboviča, bol jediný kandidát

Národná rada v stredu zvolila Petra Kuboviča za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na päťročné funkčné obdobie.

09.11.2022 12:37 , aktualizované: 12:48
Peter Kubovič Foto: ,
Nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič
debata (4)

Za jeho zvolenie hlasovalo 85 zo 141 prítomných poslancov, proti bolo desať, zdržalo sa sedem a nehlasovalo 39 zo 141 prítomných zákonodarcov. Kubovič bol jediným kandidátom na predsedu ÚVO, ktorého navrhla vláda.

Kubovič na čele úradu nahradí doterajšieho predsedu Miroslava Hliváka, ktorý bol vo funkcii viac ako päť rokov. Výberová komisia predtým odporučila vláde navrhnúť na voľbu za šéfa úradu aj Tomáša Lepieša vzhľadom na vyrovnané hodnotenie oboch kandidátov na verejnom vypočutí v septembri.

V minulosti sa Kubovič trikrát zúčastnil vo výberových konaniach na predsedu ÚVO, na štvrtý pokus už bol úspešný. V súčasnosti je ešte členom odvolacej Rady ÚVO a špecialistom obstarávania v štátnej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Predtým pôsobil ako vedúci odboru verejného obstarávania v meste Trnava a dlhodobo na rôznych postoch aj na ÚVO. Prednášaniu o problematike verejného obstarávania sa venuje od roku 2005.

Šéfa ÚVO volí a odvoláva parlament. Vláda vyberá kandidáta na základe verejného vypočutia. Úrad vlády SR vyhlásil výzvu na prihlásenie záujemcov o kandidatúru na predsedu ÚVO. Doručené boli štyri žiadosti o účasť na verejnom vypočutí záujemcov o kandidatúru. Komisia odporučila na vypočutie dvoch záujemcov. Na základe verejného vypočutia následne vláda odobrila návrh na voľbu Kuboviča na šéfa ÚVO.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kubovič