Politológ: Moc Kollára nad koalíciou a Matovičom je väčšia, než si dokázali pripustiť

Parlament zažil hlasovací maratón, v ktorom sa ukázalo, kto má v parlamente skutočnú moc. Šéfovi hnutia Borisovi Kollárovi prešli viaceré zákony, niektoré zablokoval a niektoré radšej presunuli. Podľa politológa Jozefa Lenča z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave práve on určuje podmienky hry

10.11.2022 10:00
matovič kollár Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (vľavo) a predseda parlamentu Boris Kollár.
debata (5)

V parlamente bol hlasovací maratón, poslanci po dvojtýždňovej pauze hlasovali o desiatkach zákonov. Kľúčovým hráčom bol Boris Kollár, ktorému prešlo viacero zákonov a niektoré Sme rodina aj zablokovala s pomocou fašistov. Určuje si aktuálne podmienky hry" v menšinovej vláde?

Jednoznačne. Je to Boris Kollár, ktorý určuje, ktoré návrhy z dielne vlády (nie vládnej koalície) sa podarí schváliť v parlamente. Je to Boris Kollár, ktorému sa primárne darí presadzovať zmeny legislatívy, ktorá napomáha presadzovanie partikulárnych záujmov Sme rodina a podnikanie Borisa Kollára. Otázkou je, či sa tak deje s tichou podporou Igora Matoviča, ktorý v prípade „podrazov“ Sme rodina smerom ku koalícii zanovito mlčí, alebo je politika Borisa Kollára „vyhlásením vojny“ Igorovi Matovičovi a jeho koalícii, ktorá „hlavne nekradne“.

SR NRSR 75. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Kollár ovládol celú hru. Je to homo politicus: U Matoviča má výnimku a ťaží z chaosu menšinovej vlády

Zdá sa, že čo bolo pri SaS pre OĽaNO netolerovateľné a čo im vyčítajú aj v opozícii, to Kollárovi ľahko prechádza. Napríklad podpora fašistov, Smeru alebo poslancov okolo Tomáša Tarabu. O čom svedčí tento dvojaký meter?

Svedčí o tom, že moc Borisa Kollára nad koalíciou a Igorom Matovičom je omnoho väčšia, než si niektorí dokázali pripustiť. Chceli pripustiť. Samozrejme, toto platí iba v prípade, ak cieľom Igora Matoviča, v rámci tohto volebného obdobia od začiatku koalície, nebolo vytlačiť SaS z koalície a tragicky amatérskou politikou nepomáhať návratu Smeru a „mafie“ k moci.

Video
Igor Matovič o podpore vlekov

Prečo Matovič nemá problém s Kollárom, ale so Sulíkom áno?

Možno preto, že sú to dvaja mentálne totožní politici. Populisti, ktorí sa chcú na politike nabaliť. Možno preto, že u Richarda Sulíka bolo správanie Igora Matoviča motivované neskrotenými emóciami a túžbou po pomste, čo neplatí smerom k Borisovi Kollárovi. Možno preto, že cieľom politiky Igora Matoviča nebolo vytvárať právnu a politickú istotu, ale nastoľovať chaos a budovať vekslácku demokraciu, pri čom je Boris Kollár prirodzeným spojencom.

Ako je možné, že to Kollárovi a jeho hnutiu prechádza? Využíva neprehľadnú situáciu v parlamente?

Kde je vôľa, tam je cesta. Keď sa chce, tak prechádzajú často až nemysliteľné veci. Toto platí najmä pre politikov, akými sú Igor Matovič a Boris Kollár.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár: Ako koaličná strana nemôžeme hlasovať za odvolanie ministra

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #hlasovací maratón