Rezort kultúry vyhlásil proces verejného vypočutia na šéfa SND

Ministerstvo kultúry (MK) SR vyhlásilo v stredu proces verejného vypočutia na miesto generálneho riaditeľa alebo generálnej riaditeľky Slovenského národného divadla (SND). Záujemcovia a záujemkyne o túto pozíciu môžu posielať svoje prihlášky do pondelka 5. decembra. TASR o tom informovala hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová.

09.11.2022 18:07 , aktualizované: 19:53
SND slovenské národné divadlo Foto: ,
Slovenské národné divadlo
debata

Rezort od nového vedenia SND očakáva udržateľný model financovania umeleckých zložiek, zabezpečenie divadelného tímu a rozvoj hlavných činností s jasnou víziou orientovanou na súčasného diváka. Bude rozvíjať odbornú diskusiu so zriaďovateľom a odbornou verejnosťou o smerovaní organizácie a o plánoch rozvoja na deväť rokov a bude aktívne participovať na rozvoji divadelnej politiky.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) odvolala k 1. novembru doterajšieho generálneho riaditeľa Mateja Drličku. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

SND, nová budova Čítajte viac Slovenské národné divadlo dočasne povedie Švolík

Dočasným vedením SND poverila ministerka Jozefa Švolíka, vedúceho oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií MK, pod ktorého gesciu dlhodobo patria aj štyri štátne divadlá. Zároveň avizovala, že v čo najkratšom čase spustí výberový proces na nového šéfa divadla.

SND je štátna príspevková organizácia, ktorá vykonáva umelecké aktivity, rozvíja národnú divadelnú kultúru prezentujúcu aj v zahraničí, pripravuje hudobnodramatické a tanečné diela, vydáva publikácie a propagačné materiály, vykonáva sprostredkovateľskú činnosť, vyrába scénické a kostýmové výpravy a iné. Cieľom MK SR je zabezpečiť autorskú slobodu pre tvorbu a činnosti organizácie, zvýšiť jej transparentnosť, nezávislosť a efektívnosť fungovania na dosahovanie najlepších výsledkov a zámerom MK SR je, aby SND bolo inštitúciou, ktorá bude moderným priestorom pre jedinečné živé zážitky z činohry, opery a baletu.

(TASR chybne uviedlo, že Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo výberové konanie na generálneho riaditeľa SND. Článok sme aktualizovali.)

drlička Čítajte viac Členovia Umeleckej rady SND sa vzdali členstva. Reagujú tak na Drličkov koniec
debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo