Extrémista Slovakbro dostal šesť rokov väzenia. Bol inšpiráciou pre vraha zo Zámockej

Extrémista známy pod prezývkou „Slovakbro" si odpyká trest šesť rokov vo väzenskom ústave s minimálnym stupňom stráženia, rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd v Pezinku na zasadnutí s vylúčením verejnosti, keď schválil navrhovanú dohodu o vine a treste. Slovák vystupoval na Telegrame pod prezývkou Slovakbro. Ku všetkému sa priznal. Slovakbro na sociálnych sieťach velebil teroristov a zverejňoval návody na zbrane. Mal byť aj inšpiráciou pre vraha zo Zámockej. Verejnosť bola zo súdneho pojednávania vylúčená.

10.11.2022 07:53 , aktualizované: 10:00
debata (103)
VIDEO: Obhajca Tomáš Matúšek k motívom jeho klienta
Video

„Súd uznal obvineného za vinného zo spáchania viacerých trestných činov. Ten najzávažnejší bol zločin niektorých foriem účasti na terorizme," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že obvinený dostal okrem nepodmienečného trestu aj trest prepadnutia vecí. Obvinený sa podľa prokurátora ku skutkom priznal, oľutoval ich a napomáhal orgánom činným v trestnom konaní pri ich objasňovaní. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Polícia ešte v máji informovala, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) v spolupráci s medzinárodnými zložkami v internátnej izbe zadržala a obvinila 22-ročného muža z trestného činu niektorých foriem účasti na terorizme a viacerých trestných činov extrémizmu.

Prípad sa podarilo objasniť vďaka úzkej spolupráci s Národnou centrálou proti organizovanému zločinu Polície ČR, s Vojenským spravodajstvom Ministerstva obrany SR, Europolom, Eurojustom. Rovnako aj vďaka informáciám od amerického federálneho úradu pre vyšetrovanie – FBI. Podľa zistení polície mal obvinený sympatizovať s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou presadzujúcou ideológiu militantného akceleracionizmu a kultúry SIEGE.

Video

„Nevylúčenie verejnosti by mohlo mať vplyv na prepustenie obvineného, na osobný a profesijný život obvineného po jeho prepustení na slobodu. Ak by boli zverejnené jeho fotografie, tak by mohol čeliť nebezpečenstvu zo strany rôznych radikálov v online prostredí,“ skonštatoval súd. Dôvodom utajenia bola obava, že by sa z obvineného stala konkrétna zhmotnená inšpirácia pre iných páchateľov. Súd skonštatoval, že jeho konaním mohol byť inšpirovaný páchateľ zo Zámockej. Sudkyňa ozrejmila, že obvinený napomáhal polícii a poskytol informácie, ktoré môžu byť nápomocné pri odhaľovaní terorizmu.

Vrah zo Zámockej ulice v Bratislave nebol jediný, kto inklinoval k terorizmu. Polícia na jar zatkla 22-ročného neonacistu, ktorého útočník spomenul vo svojom nenávistnom manifeste. Polícii sa podarilo zadržať pravicového radikála skôr, ako došlo k tragédii. Mladík sa ku všetkým skutkom priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic priblížil, že sa Slovakbro pohybuje v trestnej sadzbe od sedem do 15 rokov väzenia. Tvár radikála polícia prísne strážila. Zamestnanci súdu robili všetko preto, aby zabránili zverejneniu jeho identity.

Podľa polície spáchal viacero trestných činov. Od účasti na terorizme cez šírenie extrémistických materiálov až po popieranie holokaustu a zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

VIDEO: Podľa súdu bol obvinený inšpiráciou pre vraha zo Zámockej
Video

Podľa portálu aktuality.sk mal mladík na Telegrame hneď niekoľko verejných kanálov, kde velebil teroristov bielej rasy, zdieľal návody na výrobu zbraní a výbušnín a povzbudzoval k násilnému zvrhnutiu systému. Hlásil sa tiež k militantného akceleracionizmu – teda k snahe prejsť od slov k násilným činom.

Prokurátor svoj návrh zdôvodňoval tým, že obvinený trestnú činnosť páchal v kybernetickom priestore vysoko sofistikovaným a premysleným spôsobom jej páchania a najmä nezanechávania stôp, ktoré by ho umožnili identifikovať.

Podľa portálu aktuality.sk P. B. podľa výsledkov vyšetrovania „verejne podnecoval na zvrhnutie demokratického politického systému cestou vykonávania subverzných a sabotážnych činností a aktov terorizmu, uverejňoval a zdieľal fotografie glorifikovaných ,bielych‘ teroristov, ktorým verejne prejavoval svoje sympatie a ich teroristické činy schvaľoval“.

Obvinený mal taktiež uverejňovať návody a schémy na výrobu chladných a strelných zbraní v domácich podmienkach, ako aj návody a schémy na výrobu výbušnín a mín. „Vo svojich príspevkoch zdieľal tiež návody na sabotážne útoky na infraštruktúru hlavných komunikačných uzlov, vodohospodárstva, telekomunikácií a elektrických rozvodov,“ priblížili aktuality.sk.

Cieľom malo byť "vyvolanie chaosu a spôsobenie ekonomických a spoločenských strát“.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Slovakbro