Potopí kľúčový svedok Slobodník bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika?

Pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici výsluchom kľúčového svedka Bernarda Slobodníka.

10.11.2022 10:40 , aktualizované: 16:00
Dušan Kováčik Foto: ,
Exšpeciálny prokurátor Dušan Kováčik na banskobystrickom súde.
debata (9)

Kováčik mal podľa obžaloby zobrať úplatok 50-tisíc eur za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach – na Úrade inšpekčnej služby a NAKA. Peniaze mu mal, cez Bernarda Slobodníka, teda exšéfa Národnej jednotky finančnej polície, dať podnikateľ Peter Košč. Ten je v tejto veci tiež obžalovaný, no momentálne je na úteku.

Kováčik si už odpykáva osemročný trest za iný korupčný skutok. Na ostatnom pojednávaní vypovedal kľúčový svedok Slobodník, ktorý opísal, ako bývalému špeciálnemu prokurátorovi odovzdal úplatok v špeciálne upravenej knihe s 500-eurovými bankovkami. Ten však svoju vinu od začiatku odmieta. Tvrdí, že po vynesení obvinenia mu nebolo umožnené oboznámiť sa so spisom, najmä s výpoveďami dôležitých svedkov.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Očista sa zatiaľ nekoná. Bödör, Gašpar či Kováčik môžu byť spokojní

„To malo dopad, že naša sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia nemohla byť dostatočne odôvodnená,“ povedal Kováčik. Podčiarkol, že prokurátor porušil jeho právo na prístup k spisu či informáciám. Mená svedkov, ktorí mali byť vypočutí, sa vraj dozvedel až tesne pred výsluchom. Zdôraznil, že preskúmanie postupu vyšetrovateľa žiadal so svojou obhajobou až sedemkrát. Vždy to však bolo zamietnuté. „Obžaloba je postavená na výpovedi kajúcnika Slobodníka, k hodnoteniu je preto nutné pristupovať veľmi opatrne,“ podčiarkol.

Video

Slobodník vypovedal na ostatnom pojednávaní pred samosudcom Michalom Trubanom takmer dve hodiny. Nasledovali otázky prokurátora a obhajcov. Keďže vopred upozornili, že ich majú veľa, ďalších dvoch predvolaných svedkov, exsiskára Borisa Beňa a bývalého šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa, poslal samosudca domov.

Vo výpovedi pokračuje Slobodník aj vo štvrtok. Kováčikov advokát Erik Magál avizoval, že otázok pre svedka má ešte veľa.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry namietal ako dôkaz nahrávku z výsluchov svedka vyšetrovateľmi. Obhajoba reagovala, že na predchádzajúcom pojednávaní prokurátorka súhlasila s navrhnutým dôkazom, ktorý teraz jej kolega namieta. "Zdôrazňujem, že nahrávka má dôležitý význam z hľadiska dôveryhodnosti hlavného svedka v tomto konaní. Ide o dôkaz v prospech obžalovaného, v dôsledku čoho by mal byť pripustený, " povedal advokát.

Kľúčový svedok Bernard Slobodník. Foto: Eva Štenclová, Pravda
Bernard Slobodník Kľúčový svedok Bernard Slobodník.

Samosudca vyhodnotil, že dôkaz môže byť použitý. Nasledujú otázky obhajoby, ktoré sa týkajú práve záležitostí vyplývajúcich z nahrávky.

Advokát Erik Magál sa Slobodníka pýtal na komunikáciu s jeho obhajcom Danielom Lipšicom, teda súčasným špeciálnym prokurátorom. Potom ho zaujímala štruktúra, o ktorej svedok s niekým na nahrávke debatoval. „Chcel som ňou opísať skupinu, ako fungovala, ktorá bola súčasťou celej mašinérie,“ odvetil. Zároveň uviedol, že rozhovor nahrali, na stretnutí, jeho blízki spolupracovníci. „Myslím, že im to dal niekto príkazom,“ podotkol.

Samosudca ho napomenul, že jeho úvahy a domnienky sú irelevantné, nech sa vyjadruje k veci. Potom sa ho Magál pýtal, kto je Lajo. „Pán Makó,“ povedal svedok. Na nahrávke niekoľkokrát spomenul aj svojho kamaráta prezývaného „farár“.

„Mysleli ste tým pána Pčolinského?“ pozrel na Slobodníka advokát. „Áno,“ potvrdil svedok tichým hlasom. Jeho konfrontáciu s nahrávkou krátko na to ukončili.

Výsluch ukončili po takmer šiestich hodinách. Potom sa vyjadril Kováčik. Poukazoval na slabú obžalobu s tým, že podľa prokuratúry malo dôjsť ku skutku, ktorý mu je pripisovaný, v presne nezistenú dobu, pravdepodobne po 6. júli 2016. „Osobu kajúcnika Slobodníka vôbec nepovažujem za svedka, lebo vyšetrovateľ ho vylúčil na samostatné konanie bez toho, aby ho vypočul v procesnom postavení obvineného,“ povedal.

Prokurátor Šúrek sa pred médiami vyjadril, že Slobodník vypovedá konzistentne. „Len potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby,“ tvrdí. Na nahrávku, ktorá vraj vôbec nemala byť použitá, reagoval s tým, že „neostáva nič iné, len rešpektovať rozhodnutie súdu“. Prečo jeho kolegyňa minule s týmto dôkazom súhlasila, nevie. „Baviť sa o tom je už bezpredmetné,“ mi­eni.

Magál vníma nahrávku ako zákonnú. „V konečnom dôsledku o tom rozhodol aj súd. Predniesli sme k tomu tiež rozsiahlu argumentáciu s poukázaním na rozhodovaciu prax Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý v takýchto prípadoch tieto nahrávky pripúšťa,“ povedal. Nerozumie, o čo prokuratúre ide, keďže na predchádzajúcom pojednávaní s vykonávaní takéhoto dôkazu súhlasili.

Tibor Gašpar Čítajte viac Sudca Pulman prerušil stíhanie Gašpara a spol. v kauze Očistec

Kováčik si už za korupciu v inom prípade odpykáva osemročný trest vo väzení v Banskej Bystrici. Tento ortieľ nad ním vyniesol Najvyšší súd v odvolacom konaní. Bývalý špeciálny prokurátor je podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu, ktorý padol vlani v septembri, vinný z podpory zločineckej skupiny takáčovcov. Tiež z toho, že prijal 50-tisíc eur za to, aby Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu z väzby šéfa takáčovcov Ľubomira Kudličku.

Súd uznal Kováčika vinným aj za to, že v roku 2020 odovzdal exriaditeľovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a o údajnej príprave vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu. Mal tak spáchať trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej utajovanej skutočnosti. Za to mu sudkyňa Pamela Záleská predtým „naparila“ 14 rokov väzenia a prepadnutie majetku. Definitívny osemročný verdikt však potom vyniesol Najvyšší súd.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #Bernard Slobodník