Hamran: Kroky Česka na hraniciach so Slovenskom nie sú účinné

České opatrenia na hraniciach so Slovenskom nie sú podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana účinné, migranti vrátení z Česka už na Slovensku podľa neho nie sú. Hamran pred novinármi tiež povedal, že Česko vrátilo na Slovensko 2 800 migrantov. Česká republika zaviedla kontroly na hraniciach so Slovenskom na konci septembra pre stúpajúci počet utečencov.

10.11.2022 13:21 , aktualizované: 15:40
migranti, Brodské , Kúty, hranica, Foto:
Utečenci zo Sýrie pri železničnej stanici v Kútoch.
debata (75)

"Tvrdíme, že opatrenia nie sú účinné. Potvrdzuje sa, že nemáme tých istých nelegálnych migrantov, jednoducho miznú. Česi zadržali vyše 8 000 nelegálnych migrantov, z toho 2 800 nám vrátili. Tu nie sú,“ povedal Hamran na tlačovej besede pri stanovom mestečku pre migrantov v Kútoch v okrese Senica.

Infektológ Vladimír Krčméry, ktorý pomáha v spomínanom stanovom mestečku, počas spoločnej tlačovej konferencie s Hamranom povedal, že utečenci cestu ďalej nachádzajú, pretože ľudia v tomto tábore sa menia. Taktiež migranti z tohto stanového mestečka v pondelok pre ČTK uvieldi, že sa ani pre prípad zadržania českými policajtmi v česko-slovenskom pohraničí nechcú vzdať cesty do Nemecka.

Slovensko sa už skôr dostalo do sporu s Českom v súvislosti s kontrolami na hraniciach a s vracaním migrantov, ktorí sa do Česka dostali zo Slovenska. Praha kritiku Bratislavy odmietla.

Hamran vyhlásil, že slovenská polícia si v súvislosti so súčasnou migračnou krízou plní všetky medzinárodné záväzky, ako aj záväzky na národnej úrovni. Nelegálni migranti zo Sýrie sú podľa neho v zmysle medzinárodných dohôd nevyhostiteľní a nie je možné ich obmedziť na osobnej slobode. Zároveň sa ohradil proti tvrdeniam niektorých politikov, podľa ktorých polícia svoje úlohy nezvláda.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Migranti prúdia cez hranice. Mikulec nečinnosť odmieta

Slovensko bude podľa policajného prezidenta Hamrana na európskej úrovni presadzovať výraznejšie posilnenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Európska únia je podľa neho povinná a musí byť schopná ochrániť tento priestor, pretože v opačnom prípade sa tu budú objavovať nelegálni migranti a budú vznikať napätia medzi jednotlivými členskými krajinami.

VIDEO: České drony a migranti na česko-slovenskej hranici
Video

„Budeme navrhovať posilnenie srbsko – maďarskej štátnej hranice, cez ktorú prúdia nelegálni migranti hlavne zo Sýrie. Budeme žiadať posilnenie spoločných hliadok na území Maďarska, odkiaľ vieme migrantov vrátiť mimo teritória schengenského priestoru na územie Srbska. A budeme žiadať, aby agentúra Frontex, ktorá má slúžiť na ochranu vonkajších hraníc, bola viditeľná,“ povedal Hamran. Zároveň zdôraznil, že v súčasnosti v podmienkach Slovenskej republiky nie je možné zaviesť kontroly na slovensko – maďarských hraniciach, bolo by to mimoriadne nákladné a viazalo by to veľkú časť Policajného zboru.

VIDEO: Migranti v stanovom mestečku v Kútoch
Video

Slovensko je pre migrantov zo Sýrie alebo iných krajín len tranzitnou krajinou. Slovenská republika podľa Hamrana neeviduje od nich žiadosti o azyl. Stanové mestečko je podľa Michaely Kaňovej, generálnej riaditeľky sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra, zriadené na krátkodobý oddych migrantov a na to, aby im tu mohli byť zabezpečené základné životné potreby. Okrem stanov je k dispozícii aj priestor pre ohrozené skupiny, akými sú napríklad matky s deťmi.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran