Bittó Cigániková končí ako šéfka zdravotníckeho výboru. Nahradí ju Záborská?

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková končí ako šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru. V tajnom hlasovaní o tom vo štvrtok rozhodli poslanci Národnej rady.

10.11.2022 18:13 , aktualizované: 18:59
Jana Bittó Cigániková Foto: ,
Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS)
debata (165)

Z 91 prítomných hlasovalo za odvolanie Cigánikovej 67 poslancov, proti bolo 22, zdržali sa dvaja poslanci. Na jej odvolanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

Kým poslanci nezvolia nového predsedu, výbor bude pravdepodobne riadiť Anna Záborská z OĽaNO. Strana SaS avizovala na piatok o 10.00 h tlačovú konferenciu, kde bude reagovať na odvolanie Bittó Cigánikovej z postu zdravotníckeho výboru.

Návrh na odvolanie Bittó Cigánikovej predložil poslanec OĽaNO Martin Čepček do parlamentu ešte 30. septembra. Čepček jej vyčítal, že nespĺňa odborné ani osobné predpoklady na funkciu. Poslanec tiež tvrdil, že Bittó Cigániková zneužíva svoje postavenie vo výbore na presadzovanie „progresívnej ideologickej agendy“.

„Poslankyňa Jana Bittó Cigániková sa opakovane správa vulgárne, hystericky a celkovo nedôstojne v pozícii poslanca NR SR, pričom z medializovaných informácií vyvstáva aj podozrenie z účasti na fyzickej potýčke s poslaneckou kolegyňou (Romanou Tabák – pozn. red.),“ napísal Čepček.

cigániková tabák koláž Čítajte viac Cigániková skončila po bitke s Tabák na pohotovosti. Podáva trestné oznámenie

„Obhajujem právo žien podstúpiť interrupcie, a to sa pánu Čepčekovi nepáči, lebo ženy majú povinne vynosiť všetky deti, porodiť ich a aj ich vychovať,“ uviedla Cigániková s tým, že dôvodom je aj obhajoba práv LGBTI+ ľudí.

„Je zaujímavé, že poslanec Čepček takto pomáha koalícii, aj keď nie je koaličným poslancom,“ povedala Bittó Cigániková ešte v októbri pre Pravdu s tým, že práve to, že navrhovateľom je poslanec Čepček, je dôkazom, že nejde o odbornú prácu. „Lebo o tej poslanec Čepček nemá ani páru. Ide o čisto politický trest z ideologických dôvodov. Viac by som ocenila, keby to navrhol niekto, kto aspoň trochu vie, čo robí,“ skonštatovala.

Jana Bittó Cigániková Čítajte viac Bittó Cigániková: Moje odvolávanie je politický trest, určite nie som posledná

Poslanecký klub OĽaNO sa odvolávania Cigánikovej nezúčastnil. „Aj keď na poste predsedníčky zdravotníckeho výboru urobila mnoho excesov, nebudeme sa mstiť nášmu bývalému koaličnému partnerovi,“ povedal po hlasovaní predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Na odvolanie Bittó Cigánikovej reagoval na sociálnej sieti aj minister financií a líder strany OĽaNO Igor Matovič. Uviedol, že poslanci SaS si sami „ODVOLALI TEPŠU“. „Keď mi naši poslanci z OĽANO povedali, že nebudú mať krvavé oči – ukážu gesto voči SaS a nezúčastnia sa hlasovania o odvolaní Cigánikovej, povedal som si že frajeros. Podržať tak neschopnú vulgárnu zrúdu, to chce fakt tonu pokory a sebazaprenia,“ napísal Matovič.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Bittó Cigániková