Premiéri Heger a Fiala si v Prahe uctili padlých vojakov, Čaputová ocenila hrdinu

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a český premiér Petr Fiala si v piatok ráno v Prahe uctili pamiatku padlých vojakov. Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov položili k pamätníku vence, informuje spravodajca TASR.

11.11.2022 09:22
čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave 11. novembra 2022.
debata

Vojak, ktorý v čase svojho osobného voľna 40 dní pomáhal ľuďom na Morave bojujúcim vlani v lete s následkami ničivého tornáda, sa stal laureátom ocenenia Vojenský čin roka, ktoré vo štvrtok udelilo Ministerstvo obrany. Miroslav Demeter z 902. Ženijného práporu Michalovce sa stal víťazom v kategórii Pomoc verejnosti. „Keď som videl ten rozsah škôd a zároveň následnú veľkú vlnu dobrovoľníctva a solidarity, neváhal som, vzal som si dovolenku, nasadol do auta a prišiel. Pomáhať si jednoducho treba, je to úžasná vec,” uviedol nositeľ ocenenia.

V poradí 25. ročník ankety Vojenský čin roka vyzdvihol výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany za predchádzajúci rok. Ocenení boli laureáti v kategóriách Pomoc verejnosti, Priateľ armády, Služba vlasti a Záchrana života. Vybrala ich komisia zložená z predstaviteľov rezortu obrany na čele s hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl, prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Deň vojnových veteránov si 11. novembra pripomínajú ľudia na celom svete. V tento deň v roku 1918 o 11.11 h zaznela pri podpise prímeria symbolicky posledná salva, ktorá ukončila prvú svetovú vojnu.

Symbolom veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Červené kvety totiž pokrývali hroby padlých vojakov na západnom fronte. Práve preto sa v niektorých krajinách nazýva Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatka padlých vojakov