Poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu k situácii v zdravotníctve

Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili mimoriadnu schôdzu k situácii v zdravotníctve. Inicioval ju opozičný Smer. Strana chce na rokovaní presadiť uznesenie, ktorým parlament zaviaže vládu konať a dohodnúť sa s lekármi na prijateľných podmienkach.

11.11.2022 09:22 , aktualizované: 12:10
debata (58)

Strana upozornila na hrozbu výpovedí zhruba 2000 lekárov a ohrozenie poskytovania riadnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Parlament podľa nej musí formou uznesenia zaviazať vládu, aby nielen rokovala s odborármi, ale aby na konci dňa aj podpísali memorandum, ktoré bude viesť k riešeniu situácie. Predložené uznesenie má spočívať aj v požiadavkách odborárov.

Poslanci zároveň odsúhlasili, že v piatok budú pokračovať až do úplného prerokovania návrhu. Hlasovať o predloženom uznesení by mali v utorok o 11.00 h. Po hlasovaní by mali mať polhodinovú prestávku a následne by sa mala začať ďalšia mimoriadna schôdza. Inicioval ju opäť Smer. Odvolávať chce na nej ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Strana mu vyčíta nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou.

Raši: Situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete

Krízová situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR z Hlasu Richard Raši v diskusii na mimoriadnej schôdzi k zdravotníctvu. Vyzval premiéra Eduarda Heger a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO), aby sa začali situácii venovať a rokovali s lekármi, až dokým sa situácia nevyrieši. Poukázal na jednotlivé požiadavky lekárov a ich možné riešenia.

„Situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete. Iné riešenie nie je. Dohoda je podľa mňa to jediné, k čomu nakoniec bude musieť dôjsť, pretože výpoveď 2100 lekárov je absolútne neriešiteľnou situáciou,“ povedal Raši. Poukázal na štruktúru podaných výpovedí. Skonštatoval, že ak podajú výpovede pracovníci z ARO, môže mať nemocnica aj celý chirurgický a úrazový tím, ale pacienta nezoperujú a v kritickom stave ani nezachránia.

Raši tiež podotkol, že žiaden štát nemá toľko lekárov alebo sestier, aby dokázali kompenzovať takéto krízy a nedokáže nám pomôcť ani žiadne okolitý štát. Preto si myslí, že k dohode medzi vládou a lekárskymi odborármi bude musieť prísť skôr či neskôr, pretože štát nemá páky, aby udržal lekárov na ich pozíciách.

Tvrdí, že štát má dostatok peňazí na dofinancovanie zdravotníctva. Uviedol, že ak by sa do sektoru presunulo z pandemickej rezervy či rezervy vlády na legislatívne zmeny 400 až 440 miliónov eur, budeme na úrovni Českej republiky a vyrieši sa prvý problém čisto finančného charakteru. Poukázal aj na požiadavku lekárov zabezpečiť dostatok personálu na jednotlivých oddeleniach. „Chcú len, aby tam bolo minimum potrebných ľudí,“ podotkol. Ani ďalšie požiadavky lekárov podľa neho nie sú nesplniteľné. Spomenul napríklad navýšenie počtu medikov, pričom však kritizoval spôsob, akým to oznámil a chce urobiť minister financií.

Lengvarský: Body z uznesenia už sú súčasťou memoranda, ktoré je pripravené

Všetky body z uznesenia predloženého Smerom-SD už sú premietnuté v memorande, ktoré je pripravené. Deklaroval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve. Súhlasí s viacerými výhradami opozície i s tým, že situácia nie je dobrá. Pripomenul však, že požiadavky lekárov sa nenaplnili od roku 2011 a nevyhovujúca situácia sa dlhodobo neriešila. Verí v nájdenie riešenia a upokojenie situácie. Na pondelok avizoval ďalšie rokovanie s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

„Plat nie je prvou podmienkou na to, aby tu lekár ostal. Ďalšie podmienky sú možnosť odborného rastu, možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť na Slovensku v súlade s 21. storočím,“ povedal Lengvarský. Pýta sa, koľko nemocníc sa za posledných 20 rokov postavilo a koľko nových postupov sa zaviedlo do praxe. „Tlak tu mal byť už dávno,“ vyhlásil s tým, že súčasná situácia je vyústením dlhodobého neriešenia problémov.

Minister spomenul požiadavky lekárskych odborárov z roku 2011, ktoré sa opakujú aj teraz. Kritizoval, že sa za 11 rokov vlastne v týchto otázkach nič nevykonalo. Roky tu podľa neho bol priestor na jasné definovanie financovania zdravotníctva, na kroky smerujúce k udržaniu lekárov i k stabilizácii personálu vo všetkých zdravotníckych povolaniach.

Tvrdí, že rezort zdravotníctva aktuálne urobil všetko, čo mohol a že v memorande pripravenom pre odborárov sú dohodnuté všetky požiadavky a jednotlivé dátumy ich plnenia sú v podstate rovnaké, ako v predloženom uznesení. Ak sa aj uznesenie Smeru-SD neprijme, tvrdí, že jednotlivé kroky z neho sa tak či tak budú realizovať.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #výpovede lekárov