Nástup vykurovacej sezóny so sebou priniesol tri stovky požiarov

Hasiči v októbri zasahovali pri takmer tristo požiaroch. S nástupom vykurovacej sezóny až 40 percent z celkového počtu požiarov vzniklo nedbalosťou a neopatrnosťou dospelých alebo v dôsledku prevádzkovo-technických porúch. Pri požiaroch zahynuli dvaja ľudia vo veku nad 60 rokov a 15 osôb sa zranilo. Priame škody spôsobené požiarmi presiahli štyri milióny eur.

11.11.2022 10:47
debata

„Vykurovacia sezóna sa ešte len rozbieha, napriek tomu až 161 požiarov pritom vzniklo nedbalosťou a neopatrnosťou dospelých osôb, ďalších 80 požiarov vzniklo v dôsledku prevádzkovo-technických porúch a úmyselne bolo založených 58 požiarov,“ informoval minister vnútra Roman Mikulec. Ako ďalej dodal, je v záujme každého užívateľa vykurovacieho zariadenia, aby si zabezpečil pravidelné čistenie a kontrolu komínov a používal len také palivá, ktoré sú uvedené výrobcom spaľovacieho zariadenia. Iba tak sa dá predísť stratám na životoch, zdraví a finančných škodám.

Ako uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek, najčastejšou príčinou požiarov v bytoch (113 požiarov) a v rodinných domoch (67) bol technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia obsluhy, zlý technický stav vykurovacích telies a nedbalosť a neopatrnosť pri manipulácii. Hasiči v októbri zasahovali aj pri nesprávnej manipulácii s odpadom (102 požiarov) a tiež na cestách, kde horeli osobné a dodávkové automobily (44 požiarov), pričom polovicu týchto požiarov zapríčinili prevádzkovo-technické poruchy.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Požiare #vykurovacia sezóna