Veľké fiasko pre Matoviča: OĽaNO pred bránami parlamentu. Prvú trojicu v prieskume uzatvárajú extrémisti

Podľa najnovšieho prieskumu volebných preferencií agentúry Median SK by voľby vyhrala strana Hlas s 18,6 percentami. Na druhom mieste by skončil Smer (14,2 %) a za ním Republika (11,8 %). OĽaNO by skončilo pred bránami parlamentu s menej ako piatimi percentami hlasov.

11.11.2022 12:35 , aktualizované: 13:34
312631203 3229633370621414 6133873959621796484 n Foto:
Igor Matovič a Eduard Heger
debata (432)

Rapídny pokles hnutia Igora Matoviča je obrovským prekvapením, šokujúci je aj nárast strany Republika. Odídenci od ĽSNS sa dlhodobo udržiavajú nad piatimi percentami, tento posun je však markantný. Spoločnosť sa čoraz viac radikalizuje, čo sa odráža aj na výsledkoch prieskumu.

OĽaNO pred bránami parlamentu

Do parlamentu by sa dostali strany Progresívne Slovensko (9,8 %), SaS (6,5 %), a KDH so Sme rodina by mali zhodne o 5,8 percenta. Za ľudí a kotlebovci by sa do parlamentu už štandardne nedostali. Hnutie Igora Matoviča, ktoré vo voľbách získalo vyše 25 %, by teraz so ziskom necelých štyroch percent cez brány parlamentu takisto nedostalo. Sulík výsledok prieskumu komentoval slovami, že je to daň za to, že si SaS udržala svoju tvár.

Prieskum robila agentúra Median SK pre RTVS. „Na treťom mieste máme hnutie Republika, ktoré v jednotlivých prieskumoch postupne rástlo. Avšak ten postup je tentokrát výraznejší – až na 11,8 %. Čo bádame z aktuálnej podpory, je to, že jednoducho narastá podpora strán, ktoré sú nacionálne populistické. Vidíme rast aj v prípade strán ĽSNS a SNS,“ uviedol analytik Michal Mislovič.

Podľa politológa Michala Cirnera je to aj potrestanie vinníkov letnej vládnej krízy a osobného sporu lídrov týchto strán Igora Matoviča a Richarda Sulíka. „Koalícia má vládnuť a nie tráviť čas aj verejnými hádkami, ktoré spoločnosť „otravujú“. Je to znamenie, že politici musia zniesť osobné nepohodlie a mali by pristupovať na kompromisy a nie sa zaťať a tvrdohlavo trvať na svojom. V politike by mal prevládať konsenzus a nie vyhrotené nezmieriteľné postoje,“ dodal pre Pravdu.

432 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Hlas #prieskum volebných preferencií