Liberáli vs. konzervatívci. Je možná aj slušná symbióza? A čo s tým hnevom?

Štvanie zo strany politikov, sociálne siete či zhoršujúca sa ekonomická situácia. Diskusia medzi dvomi tábormi ukázala, že najmä to považujeme za hlavné príčiny narastajúcej nenávisti.

12.11.2022 06:00

Na akých ďalších riešeniach sme sa napriek odlišným postojom dokázali zhodnúť? A čo ďalej s tým hnevom?

Vyjadrite svoj názor v pokračovaní diskusie o probléme narastajúcej nevraživosti. Ďakujeme, že diskutujete slušne!

Kto sa zapojil?

Do diskusie sa zapojili liberálne aj konzervatívne zmýšľajúci ľudia. V širšom spoločenskom kontexte zrejme nejde o najvýpovednejšie nálepky. No vzhľadom na ich zaužívanosť ich v tomto reporte používame pre účelnejšiu a zrozumiteľnejšiu definíciu názorových skupín – A a B. Okrem toho diskusia naznačuje, že zúčastnení nepovažujú liberalizmus a konzervativizmus za protipóly.

Liberálnejšie nastavená skupina A si myslí, že „narastajúca nenávisť v spoločnosti je už neznesiteľná a mali by sme konať”. Zodpovední sú najmä tí, ktorí dehonestujú a odsudzujú LGBTI+ ľudí. Riešenie vidia aj v nepodporovaní politikov, ktorí si svoju kampaň stavajú na nenávisti voči sexuálnym menšinám.

Väčšina členov skupiny B sa považuje za konzervatívcov, ktorí si myslia, že „miera nenávisti u Slovákov je v rámci normy". Na strane druhej si však myslia, že obeťou nenávistnej kampane sa dnes stávajú aj sami konzervatívci. Okrem toho sa stotožňujú s tým, že by sme „nemali uplatňovať kolektívnu vinu za zhoršujúcu sa spoločenskú atmosféru”.

Rozpor nie je v hodnotách

Vzájomná diskusia opäť ukazuje, že príčina konfliktu nie je až tak v hodnotách, ale skôr v tom, ako ich realizovať. Ukazuje to napríklad zhoda na tom, že „ľudia by si mali byť rovní vo svojich právach a povinnostiach. Teda aj v dôstojnosti". Okrem toho spoločne uznávame princíp „Ži a nechaj žiť!„. V novších komentároch sa črtá zhoda aj vo viere „v zdravú symbiózu liberálnych a konzervatívnych hodnôt“. Čo si myslíte vy? Je skutočne problém v rôznych hodnotách?

Slušná diskusia riešením

V čom teda vidíme problém? Oba tábory si zhodne myslia, že za „narastajúcu nenávisť môžu aj sociálne siete", ktoré nás uzatváraním v bublinách radikalizujú. Svoj podiel viny na tom majú aj politici, ktorí vytvárajú konflikty a hľadajú vinníkov. Nezanedbateľným faktorom je aj „zhoršujúca sa ekonomická situácia občanov".

Kľúčové riešenie zhodne vidíme v kultivovanej diskusii bez vzájomného hanlivého nálepkovania. Práve tá je základným predpokladom riešenia akýchkoľvek konfliktov. Azda aj preto si zhodne myslíme, že v slušnej diskusii by sme nemali tolerovať nenávistné prejavy voči komukoľvek (teda ani voči LGBTI+ ľuďom, ani voči konzervatívcom).

Diskusia takisto ukázala jednoznačný konsenzus na tom, že by sme nemali hádzať ľudí do jedného vreca. Práve to totiž prispieva k narastajúcej nevraživosti. K tomu až 75 % diskutujúcich tvrdí, že im prekáža, ak ich niekto „nálepkuje a dehonestuje". Riešenia sú na stole, už len sa ich chopiť.

Čo si myslíte vy?

Existujú podľa vás aj iné riešenia narastajúcej nenávisti? Kedy je nenávisť opodstatnená? A kedy prispieva len úpadku kvality nášho diskurzu?

Priebežné výsledky diskusie sú len výňatkom konsenzuálnych názorov z diskusie. Kompletný Polis report môžete sledovať v reálnom čase na tomto linku.

O projekte

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do slušnej diskusie a nachádzanie konsenzu v polarizovanej spoločnosti.

Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Ako funguje diskusia cez Polis zas na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #nenávisť #šírenie nenávisti #demdis #kultúrne vojny #streľba na Zámockej #LGBTI+